Dagblad070 | De Mos nu grootste van Den Haag (in eigen peiling)

De Mos nu grootste van Den Haag (in eigen peiling)

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Werkelijk tot en met de allerlaatste snik voert Richard de Mos met ijzeren vuist de regie over de campagne van zijn Groep de Mos/Hart voor Den Haag. De lijsttrekker uit de Vruchtenbuurt heeft zelfs nog gisteren en vandaag een peiling laten uitvoeren naar het aantal zetels dat hij morgenavond, wanneer de stembussen zijn gesloten, tegemoet kan zien. In die eigen peiling wordt Groep de Mos de grootste partij van Den Haag met 7 zetels, gevolgd door VVD en GroenLinks (6 zetels) en D66 (5).

Vraag is welke waarde aan deze peiling mag worden gehecht. Feit is wel dat de peiling is gedaan door Team Vier, een marktonderzoeksbureau uit Amsterdam dat voor zover bekend goed staat aangeschreven. Het heeft naar eigen zeggen maandag 19 en dinsdag 20 maart een representatief onderzoek uitgevoerd onder 677 kiesgerechtigde inwoners van Den Haag.

“De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, stadsdeel, etniciteit en stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde inwoners van Den Haag (18+), wat betreft deze achtergrondkenmerken. Deelnemers zijn benaderd via een steekproef uit de ISO-gecertificeerde consumentenpanels van Team Vier, Panelclix en PanelInzicht,” aldus Richard de Mos, de slimme marketeer, die daarmee het gezag van het bureau wil benadrukken.

Consequent te laag

"Voor ons gevoel werden we consequent te laag gepeild in de peilingen van de gemeente Den Haag. We worden tijdens onze campagne-tour zeer goed ontvangen in de wijken, of het nou in Loosduinen, de Schilderswijk, Escamp of op Scheveningen is. Bij de laatste peiling van vorige week, waarin we op 13,3 procent uit kwamen en daarbij vlak achter D66 zaten, was er gepeild tot zondag 4 maart. We wilden graag een actuele peiling hebben en Team Vier heeft dat op verantwoorde wijze uitgevoerd. Nu staan we op 15,8 procent van de stemmen. Morgen kunnen we geschiedenis schrijven: in Den Haag kan voor het eerst een lokale partij de grootste worden,” zo reageerde Richard de Mos vanavond.

Opvallend in de peiling door Groep de Mos is voorts dat de Haagse Stadspartij terugkrabbelt naar 4 zetels. PvdA en PVV vallen terug naar elk 3 zetels en CDA naar 2 zetels. Partij voor de Dieren, SP en nieuwkomer 50PLUS hebben in deze peiling eveneens 2 zetels. ChristenUnie/SGP, Islam Democraten en Partij van de Eenheid hebben elk 1 zetel. In de eerdere peilingen zou Partij van de Eenheid geen zetel behalen.

Richard de Mos liet Team Vier ook onderzoek doen naar de vraag “wie van deze personen kent u, al is het alleen maar van naam?” Het zal allicht niet verbazen dat Richard de Mos ook hier als eerste eindigt (57% van de stemmen), voor wethouder Rabin Baldewsingh (47%) en burgemeester Pauline Krikke (45%). Eén op de vijf Hagenaars (21%) zegt in dit onderzoek overigens niet één lokale politicus van naam te kennen.


Foto: Digitaal Dagblad