Dagblad070 | 'Den Haag moet zich inspannen voor Matla-collectie!'

'Den Haag moet zich inspannen voor Matla-collectie!'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Groep de Mos verzoekt het stadsbestuur van Den Haag in gesprek te gaan met de Koninklijke Bibliotheek en Hans Matla om te proberen de waardevolle stripboekencollectie van Matla voor de stad te behouden. “Hans Matla is een kleurrijke Hagenaar met een unieke collectie die enig in zijn soort is. Ik gun het Matla en onze stad van harte dat de collectie op Haagse grond blijft. De Koninklijke Bibliotheek is dan ook de enige aangewezen plek,” zegt raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos, die het college oproept alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat “dit culturele erfgoed van Den Haag in de stad blijft voortbestaan.”

Hans Matla (1949) is een bekende Hagenaar en verzamelaar van het Nederlandse beeldverhaal (stripboeken). Hij heeft in ruim 50 jaar een volledige verzameling stripboeken van het Nederlands taalgebied bijeengebracht: ruim 70.000 stripboeken en 100.000 striptijdschriften. Deze collectie beslaat de periode van 1858 tot en met 2012, dus vanaf het allereerste stripboek in de Nederlandse taal: ‘Mijnheer Prikkebeen’ uit 1858. “Samen met mijn vrouw had ik 30 jaar het Stripantiquariaat Panda in de Frederikstraat, waar ook veel striptekenaars, zoals de beroemde Marten Toonder, kind aan huis waren,” vertelt de enthousiaste Hans Matla. De opgebouwde collectie is uniek in zijn soort. “Met bijna 60 jaar verzamelen kan ik wel zeggen dat het mijn levenswerk geworden is. Deze collectie bestaat nergens ter wereld.”

Onderhandelen

De collectie komt echter in gevaar. Hans Matla is op de leeftijd gekomen om de collectie over te dragen. “Ik hoop nog een jaar of tien te mogen leven en ik wil niks liever dan dat mijn collectie in complete samenstelling ondergebracht gaat worden in de Haagse Koninklijke Bibliotheek. De Matla’s wonen al 300 jaar in Den Haag, het zou de kroon op mijn werk zijn. Dan heb ik niet voor niets geleefd.”

Helaas heeft de Koninklijke Bibliotheek na jaren onderhandelen de gewenste vergoeding niet bij elkaar gekregen. Matla: “De collectie is getaxeerd op 6,5 tot 9 miljoen euro. Dat wil ik er zeker niet voor hebben, want geld is voor mij absoluut geen doel. Ik zou graag zien dat het eigendom wordt van de Nederlandse Staat en er tot in lengte der jaren goed voor gezorgd gaat worden. We zijn uitgekomen op een bedrag van 1,5 miljoen euro. Daarmee kan ik met mijn vrouw een rustige oude dag hebben. Het is een schijntje van de werkelijke waarde, maar het bijeenhouden van de collectie is mij meer waard. Helaas heeft de Koninklijke Bibliotheek slechts een half miljoen euro bij elkaar weten te krijgen.” Hierdoor dreigt de unieke collectie dus verloren te gaan voor het nageslacht. “Het redden van de collectie kost een dubbeltje per Nederlander en Nederlanders zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rang.”

(Hans Matla samen met raadslid Ralf Sluijs, die het oudste Nederlandse stripboek uit 1858 in zijn handen heeft)


Foto: Digitaal Dagblad