'Doop Deltaplein Kijkduin om in Michiel de Ruyterplein!'

mainImage
'Doop Deltaplein Kijkduin om in Michiel de Ruyterplein!'

Groep de Mos pleit ervoor om het Deltaplein in Kijkduin na de renovatie om te dopen in Michiel de Ruyterplein. “Vernoemd naar één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. De admiraal voorkwam meermaals dat Nederland in handen viel van Engeland en Frankrijk,” aldus fractievoorzitter en lijsttrekker Richard de Mos, die zijn verzoek inmiddels bij het stadsbestuur van Den Haag heeft ingediend.

Hij gooit daarmee bewust de knuppel in het hoenderhok, sinds “de lobby van kleine, veelal extreem-linkse groeperingen om 'koloniale straatnamen’ aan te passen.” De Mos verwijst onder meer naar het plan van een kunstinstelling in Rotterdam om diens naam Witte de With te veranderen; en naar actiegroep De Grauwe Eeuw (de club waarvan de voorzitter opriep om Sinterklaas te vermoorden), die de gemeente Den Haag heeft opgeroepen 'koloniale' straatnamen te wijzigen.

De Mos: "Deze op handen zijnde beeldenstorm is de waanzin ten top. Dat veel gebeurtenissen, opvattingen en praktijken uit het verleden nu niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, verandert niets aan het feit dat ze wel zijn gebeurd. Het is veel beter daarover te leren en context aan te brengen dan ze te veranderen of te verwijderen."


Foto: Digitaal Dagblad