Ex-fractievoorzitter D66 beticht Guernaoui van 'verraad'

mainImage
Ex-fractievoorzitter D66 beticht Guernaoui van 'verraad'

Tobias Dander, voormalig fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Den Haag, haalt in een interview met weekblad Den Haag Centraal fel uit naar ex-partijgenoot Rachid Guernaoui. Dander beticht hem van verraad van D66 en van zijn eigen idealen. “Die tomeloze ambitie van Rachid, blinde ambitie kun je wel zeggen, zat er al langer in. Maar dat het zó uit de hand zou lopen, had ik niet verwacht. Dat hij zich dan aansluit bij Groep de Mos… Dat geeft aan: het gaat hem om zijn ambitie om wethouder te worden. Daar doet hij zelfs dit voor. Ik vind het echt verraad. In ieder geval van D66, en eigenlijk denk ik ook wel van zijn idealen. Maar misschien heeft hij die nooit gehad,” zegt Dander in het interview.

De uitspraken komen op een opmerkelijk moment. Juist nu zit D66 (Robert van Asten en Saskia Bruines) met Groep de Mos (Richard de Mos en Rachid Guernaoui) aan tafel in een poging samen met VVD en GroenLinks een stadsbestuur te vormen. Volgens Dander heeft het oud zeer van D66 richting Guernaoui wel degelijk invloed op die onderhandelingen. “Dat maakt het ingewikkelder, maar het klapt er niet op. Het doet een beroep op de professionaliteit van iedereen aan tafel. De kans is groot dat het wel steekt. Zeker omdat je weet: die wethouderspost is precies waar het hem om te doen was. Rachid moet het zelf ook managen. Als je met vier partijen iets wilt doen, moet je naar elkaar toe bewegen en nederig zijn. Af en toe wat slikken,” aldus Dander, die in maart 2016 om gezondheidsredenen afscheid nam van het raadswerk en bij D66 werd opgevolgd door Daniël Scheper; Robert van Asten had een jaar daarvoor al het fractievoorzitterschap van Dander overgenomen.

Met zijn uitspraken refereert Dander aan de politieke commotie die Rachid Guernaoui vorig jaar veroorzaakte. Hij verkaste van D66 naar Groep de Mos, toen niet hij, maar Saskia Bruines de vacante wethouderspost innam in het Haagse college van burgemeester en wethouders (nadat Ingrid van Engelshoven tot minister van Onderwijs was benoemd in het kabinet Rutte III).

Guernaoui zegt in een reactie: “Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, ook mijn ex-partijgenoot Tobias Dander.”

(Rachid Guernaoui; foto: gemeente Den Haag)


Foto: Digitaal Dagblad