Groep de Mos wil vaste plek voor campers in stad

mainImage
Groep de Mos wil vaste plek voor campers in stad

Groep de Mos wil dat er in Den Haag ten minste één vaste plek komt waar de groeiende groep van Nederlandse en buitenlandse camperaars terecht kan. De grootste partij in de gemeenteraad ziet daarbij een locatie voor zich naar Amerikaans voorbeeld: met de bekende basisvoorzieningen als drinkwater, afvoer en elektra, verder niet te veel poespas, en de mogelijkheid om er minimaal één nacht te staan en dan weer verder te trekken.

Den Haag kent momenteel één zo’n faciliteit, maar die is tijdelijk: camperpark Den Haag bij Ypenburg biedt camperaars die Den Haag willen bezoeken de basisvoorzieningen als schoon drinkwater, douches en sanitair. “Maar we zijn geen camping,” benadrukt eigenaar Erik Romijn. Zijn vrouw en hij zagen in 2015 het enorme potentieel voor een camperpark en begonnen dat park op het terrein waar ooit de Gemeentelijke Afvalverwerkingsinstallatie was gepland. De vergunning van Romijn is echter tijdelijk en loopt in 2020 af. “Ik zou natuurlijk heel graag na die tijd door willen gaan; de groep camperaars wordt bovendien alleen maar groter,” aldus de ondernemer.

Groep de Mos springt nu in de bres, met in het achterhoofd het economische potentieel van camperaars voor Den Haag. “Een camperaar geeft gemiddeld 55 euro per camper per dag uit. Dit grote economische potentieel plus de aantrekkingskracht van Den Haag op deze groep - met zijn kustgebied en uitgebreide evenementenkalender - vraagt om een permanente plek voor de camperaars,” stelt raadslid Ralf Sluijs.

Houtrustweg

Een permanente plek biedt daarnaast het voordeel van regulering. Onlangs nog kwamen bewoners van de Houtrustweg in het geweer tegen de toenemende verloedering door het lang parkeren van campers, zonder verdere voorzieningen en toezicht. Ook autowrakken en aanhangwagens werden er vervolgens gedumpt. De Houtrustweg was door de gemeente formeel aangewezen als locatie voor het lang parkeren van, onder meer, caravans en campers en dat trok met name in de zomer ook nog eens verblijfstoerisme aan. Na interventie door D66 wordt dat nu herzien en heeft de politie extra controles beloofd langs de Houtrustweg.

Voor Ralf Sluijs van Groep de Mos is dat een extra reden om serieus naar oplossingen te zoeken voor het permanent faciliteren van camperaars in Den Haag; bijvoorbeeld door het echtpaar Romijn een nieuwe locatie in het vooruitzicht te stellen waar zij hun onderneming kunnen voortzetten. “We zouden wel ontzettend stom zijn als we dit enorme economische potentieel aan onze stad voorbij laten rijden,” zegt Sluijs, die er inmiddels schriftelijke vragen over heeft ingediend, maar voor een afdoende beantwoording en een concrete oplossing waarschijnlijk zal moeten wachten tot voor deze portefeuille een nieuwe wethouder is benoemd.


| Foto: Digitaal Dagblad