'Help mensen in bijstand aan baan in Haagse horeca!'

mainImage
'Help mensen in bijstand aan baan in Haagse horeca!'

Lang wachten, verkeerde bestellingen, horkerige bediening: het is niet altijd een pretje om op zonnige dagen op de volle terrassen van Den Haag en Scheveningen te zitten. Horeca-ondernemers zitten dan ook met de handen in het haar: (goed) personeel is niet of nauwelijks te vinden. Groep de Mos wil daarom dat het stadsbestuur een aanvalsplan gaat maken om de tekorten in de Haagse horeca op te lossen. Daarbij gaat het volgens de grootste partij in de gemeenteraad vooral om bedienend personeel en koks. Raadsleden Ralf Sluijs en Janice Roopram van Groep de Mos stellen voor dat de gemeente begint een snelcursus voor bedienend personeel te faciliteren, waarin mensen in maximaal vier weken worden klaargestoomd en hun sociale hygiëne diploma (SVH) kunnen halen. Daarna kunnen ze direct aan de slag in de horeca.

“We willen graag weten hoe de bestaande initiatieven aansluiten op de arbeidsmarkt. We merken dat er gerichte vraag is naar een kort opleidingstraject voor bedienend personeel dat daarna direct klaar is om aan de slag te gaan. Dit ontlast de ondernemer en de meesten zullen bereid zijn hierin te investeren. De Haagse horeca staat te springen om goed personeel. De enige sector die geen klanten ontvangt, maar gasten. Ik gun iedereen een baan in deze mooie sector,” aldus Sluijs en Roopram.

Beiden wijzen ook op de opgave van het stadsbestuur om jaarlijks minimaal 500 Hagenaars actief uit de bijstand te krijgen. “De manier om uit de bijstand te komen, is werk. En mensen die wel willen, maar niet kunnen moeten we helpen. Dit biedt mensen perspectief en levert de gemeente per saldo geld op. De horeca krijgt gekwalificeerd personeel uit Den Haag en dit personeel kan leren, werken en verder bouwen aan zijn loopbaan. De gemeente heeft minder uitkeringslasten. Kortom, een win-win situatie,” aldus de raadsleden van de lokale partij.


Foto: Digitaal Dagblad