Nieuwe kans wethouder Guernaoui in Eneco-debat

mainImage
Nieuwe kans wethouder Guernaoui in Eneco-debat

Rachid Guernaoui heeft nog een heel weekeinde om zich voor te bereiden op het ingelaste debat van de gemeenteraad van Den Haag, komende maandag 9 juli vanaf 19 uur. Onderwerp is de verkoop van de gemeentelijke Eneco-aandelen en de grote vraag is hoe de nieuwe wethouder van financiën met name de oppositie tegemoet zal treden. Vorige keer kwam Guernaoui er keihard mee in botsing.

In het najaar van 2017 sprak de gemeenteraad zich uit tégen de verkoop van de Eneco-aandelen. Inmiddels zijn de verkiezingen geweest en ziet het politieke landschap er anders uit in de stad. De nieuwe coalitie van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks heeft afgesproken de aandelen alsnog te verkopen: ze hebben het geld hard nodig om al hun plannen te realiseren; bovendien duikt er onderweg af en toe een tegenvallertje op, zoals deze week nog een extra rekening van 31 miljoen euro voor het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex OCC aan het Spui.

PvdA, ChristenUnie/SGP, Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren, 50PLUS, CDA, SP, NIDA en Islam Democraten hebben om het extra raadsdebat van aanstaande maandag gevraagd. Zij willen meer weten over de verkoopovereenkomst. Bovendien vinden de negen partijen het in strijd met de Gemeentewet dat zo’n belangrijk collegebesluit zonder bespreking vooraf met de raad is genomen. “Dit is een valse start voor het college dat bij zijn aantreden nog hoog opgaf over een uitgestoken hand naar de oppositie. Volgende week zal blijken hoe serieus het college besluitvorming met de raad vindt,” aldus de verklaring van de oppositie vorige week. De messen lijken geslepen. Niet alleen inhoudelijk wordt een stevig debat verwacht. Ook is iedereen benieuwd naar het optreden van wethouder Guernaoui (foto) en of hij genoeg stuurmanskunst bezit om de discussie beheersbaar te houden en uiteindelijk in goede banen te leiden.

(foto: gemeente Den Haag)


| Foto: Digitaal Dagblad