Paleis Noordeinde, het nieuwe Buckingham Palace!

mainImage
Paleis Noordeinde, het nieuwe Buckingham Palace!

Met de Brexit in het verschiet en de algehele verwachting dat Buckingham Palace daarmee een deel van zijn internationale glans zal gaan verliezen, moet Nederland zijn kans grijpen om het eerste koninkrijk van het verenigde Europa voor toeristische royal-watchers te worden. Den Haag, als de (toekomstige) woonplaats van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en bovendien als de enige Nederlandse gemeente met werkelijk koninklijke allure, bezit daartoe alle basis-ingrediënten. “En we zien nog veel meer mogelijkheden,” zegt raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos, “bijvoorbeeld een dagelijkse wisseling van de wacht op Paleis Noordeinde. Dan maken we het Hofkwartier helemáál koninklijk!”

Sluijs is ervan overtuigd dat de koninklijke status van Den Haag nog beter kan worden benut, bijvoorbeeld ten bate van het lokale ondernemerschap in en rondom het Hofkwartier (Noordeinde en omgeving). “Het grootste cadeau dat toenmalig koningin Beatrix aan Den Haag heeft gegeven, is dat zij er weer de koninklijke residentie van heeft gemaakt. Het Koninklijk Huis is een belangrijke toeristentrekker met Paleis Noordeinde als uniek middelpunt daarvan. Ondernemers moeten daar nog meer van kunnen profiteren. Op woensdagochtend is bijna wekelijks de ceremoniële aanbieding van de geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs. Een prachtig schouwspel met koetsen en muziekkorps. Te weinig mensen weten dit.”

Een dagelijkse wisseling van de wacht bij Paleis Noordeinde - waar het nieuwe stadsbestuur serieus werk van zegt te gaan maken - zou volgens Sluijs een extra publiekstrekker kunnen worden. “Den Haag is de ankerplaats van de leukste en misschien wel meest bijzondere koninklijke familie ter wereld. Laten we die trots vooral delen!”


Foto: Digitaal Dagblad