mainImage

Pil van 31 miljoen voor Haags hoofdpijn-dossier

Afbeelding is niet meer beschikbaar
12 juli 2018, 15:37 uur
Politiek

Na zeven uur debatteren gisteren en nog eens drie uur vandaag krijgt het hoofdpijndossier OCC (Onderwijs- en Cultuurcomplex) definitief zijn nieuwe partituur. Vanmiddag ging de gemeenteraad uiteindelijk met een ruime meerderheid akkoord met de ontwerp-aanpassingen op het Spuiforum, waar het nieuwe cultuurpaleis van de stad wordt gebouwd. Daar hangt wel een prijskaartje aan van 31 miljoen euro: 20 miljoen voor het verbeteren van de gebruiksmogelijkheden en uitstraling, en 11 miljoen als reservering om geschillen met aannemer Cadanz af te kopen.

Er komen in totaal 21 ontwerp-aanpassingen in het gebouw, waar Stichting Dans en Muziekcentrum (DMC), het Residentie Orkest (RO), het Nederlands Dans Theater (NDT) en het Koninklijk Conservatorium (KC) gezamenlijk zullen worden gehuisvest. Het betekent wel dat het OCC begin 2021, in plaats van in juni 2020, zal worden opgeleverd. Tot die tijd zal het Zuiderstrandtheater op Scheveningen in gebruik blijven.

“De vraag was: aanpakken of aanmodderen. Alle partijen waren het er over eens om alle vraagstukken in één keer op te lossen. Door deze package-deal met alle partijen weet iedereen waar hij aan toe is, neemt de gebruikskwaliteit van het gebouw toe en voorkomt de gemeente dat we jarenlang in de juridische loopgraven terecht komen. Het is in het belang van de stad, nu we al een jaar bouwen, dat het gebouw en het plein straks op een goede en verantwoordelijke manier aan de stad kan worden teruggegeven,” aldus verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis, die met zijn miljoenenvoorstel niet alleen coalitiepartijen Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks wist te overtuigen, maar ook oppositiepartijen CDA, Islam Democraten en 50PLUS.


Foto: Digitaal Dagblad