PVV zegt vertrouwen op in burgemeester Krikke

mainImage
PVV zegt vertrouwen op in burgemeester Krikke

De Haagse PVV zegt het vertrouwen op in burgemeester Pauline Krikke. De partij kondigde dit vanavond aan, nog geen uur na de bekendmaking door het Openbaar Ministerie dat de politie in maart door een anonieme melder is gewaarschuwd voor een op handen zijnde terroristische daad door de 31-jarige man die momenteel vastzit voor de drievoudige steekpartij op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag.

De PVV zal donderdag 17 mei tijdens de raadsvergadering een motie van wantrouwen tegen de burgemeester indienen, zo liet de partij zojuist in een persverklaring weten. Raadslid Willie Dille: “De burgemeester heeft de Haagse bevolking bewust voorgelogen door te spreken over een verwarde man, terwijl zij nota bene gewaarschuwd was dat hij een aanslag zou gaan plegen. Dit is onacceptabel en levensgevaarlijk. Mensen in Den Haag moeten op de burgemeester kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen is compleet weg.”

Door PVV en andere partijen, waaronder Groep de Mos, was al eerder kritiek geuit op de burgemeester, die toen aangaf op het debat van 17 mei te willen wachten alvorens inhoudelijk op de kritiek te willen aangaan.

Reactie burgemeester

Naar aanleiding van de drievoudige steekpartij door de 31-jarige inwoner van Den Haag met Syrische roots gaf de burgemeester in die dagen twee opeenvolgende verklaringen. “Laten we niet speculeren. De recherche moet nu eerst goed onderzoek doen. Op dit moment zijn er geen signalen dat er meer speelt.” Een woordvoerder - overigens niet de ‘gebruikelijke’ woordvoerder van de burgemeester; die was toen met vakantie - sprak die woorden daags na het incident uit namens de burgemeester. Korte tijd later liet de burgemeester in een persbericht optekenen: “We hebben zaterdag na overleg met politie en OM open en zorgvuldig gecommuniceerd wat op dat moment bekend was. Tegelijkertijd vraagt zo’n afschuwelijke daad om goed onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte. Dat onderzoek is nu volop gaande.”

Ondanks de eigen bekendmaking van de anonieme tip over een op handen zijnde 'terroristische daad' staat het volgens het OM nog steeds niet vast wat het motief van de verdachte is geweest; het gaat in elk geval om een psychiatrische patiënt die opgenomen is geweest in een GGZ-instelling. “Hij legt wisselende verklaringen af die op dit moment geen concrete aanwijzingen opleveren voor zijn motief,” aldus het OM vanavond.

Burgemeester Krikke vindt het goed dat het OM het nieuws over de anonieme tip naar buiten heeft gebracht. "Deze is zonder meer relevant in het onderzoek. Tegelijkertijd constateer ik ook dat naar aanleiding van deze melding begin maart de verdachte zorgvuldig door alle betrokken instanties onderzocht en gewogen is. Dat heeft niet geleid tot een ander beeld van de verdachte," aldus Krikke vanavond tegen het ANP.

(foto: ANP)


| Foto: Digitaal Dagblad