Raad wappert met moties, niet met vlaggen

mainImage
Raad wappert met moties, niet met vlaggen

Van lang zitten, vergaderen en koffie en appelsap drinken, kan een mens buitengewoon melig worden. In die zin blijken ook de leden van de gemeenteraad in Den Haag doodgewoon mensen te zijn. Tot zo ver het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat er voor de tweede keer deze week oeverloos werd vergaderd; na 6,5 uur op maandag, toen de oppositie de nieren van wethouder Rachid Guernaoui wilde proeven, deed de raad het vandaag nog eens dunnetjes over met een zitting die vanochtend om 9.30 uur begon en vanavond om 20.30 uur, elf uur later, door een overigens voortreffelijk leidende stand-in voorzitter Chris van der Helm werd afgehamerd; vaste voorzitter burgemeester Pauline Krikke had het namelijk slim bekeken: zij ging een borrel drinken bij haar nieuwe collega Femke Halsema, die als burgemeester van 020 werd beëdigd.

In Den Haag, in deze laatste raadsvergadering voor het zomerreces, werd vrijwel de hele dag feestelijk met moties gewapperd, rijp en groen, van links tot rechts en dwars door het midden. En ongetwijfeld opgewonden over de nakende zomervakantie, haalden de mannen weer eens hun vlaggenmasten tevoorschijn. Arjen Dubbelaar (Groep de Mos) hield een pleidooi voor het ophangen van de Nederlandse én de Haagse vlag in de raadszaal ‘als symbool van eenheid in onze mooie stad’, Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) deed een voorstel voor de piratenvlag als ‘baken van de subcultuur’, en Martijn Balster (PvdA) - een van de best formulerende raadsleden - had het liefst de volledige tekst van artikel 1 van onze Grondwet een prominente en permanente plek in de raadszaal gegeven.

Geen van deze voorstellen haalde een meerderheid: de muren van het IJspaleis blijven voorlopig dus nog even heel erg wit, wat uit oogpunt van diversiteit en veelkleurigheid (53% van de inwoners van de stad heeft een migranten-achtergrond) niet zo Haags is. Raadsleden hebben tot maandag 27 augustus de tijd iets creatiefs te bedenken: dan begint het politiek debatteren opnieuw. Vanaf morgen zullen we in Dagblad070 enkele van de vandaag behandelde 75 moties uitlichten.


Foto: Digitaal Dagblad