Terwijl slopers Verhulstplein en omgeving op een oorlogsgebied laten lijken, hebben bouwers een paar meter verder op deze grens van Statenkwartier en Duinoord inmiddels voor een enorme verfraaiing gezorgd. Vrijwel zonder enige ruchtbaarheid heeft de stichting Lucas Onderwijs er liefst 5100 vierkante meter nieuwbouw in gebruik genomen.

Omsloten door Conradkade, Dunklerstraat, 2e Schuytstraat en Lübeckstraat hebben Nutsschool M.M. Boldingh (een kleine basisschool met 265 leerlingen), Christelijk College De Populier (mavo-havo-vwo) en kinderopvangcentrum Onno Dak hier hun nieuwe onderkomen gevonden.

Het resultaat mag er zijn; de nieuwbouw valt nauwelijks op en is op een geweldige stedenbouwkundige manier ingepast in de wijk. Wie de nieuwe basisschool M.M. Boldingh voor het eerst ziet – vernoemd naar Maria Margaretha Boldingh die in 1894 een particuliere meisjesschool aan de Hollanderstraat oprichtte – denkt eerder dat hier nieuwe woningen staan in plaats van een school van drie verdiepingen. Kortom, hier heeft niemand zijn modernistische punt willen maken, maar is iets buitengewoon moois en functioneels gerealiseerd met respect voor de omgeving. Tegelijk kent het nieuwe complex een paar mooie vondsten, zoals een half verdiepte gymzaal en tal van aparte plekken en pleinen zowel binnen als buiten het gebouw. Door de grote mate van transparantie is er overal zicht op de activiteiten. Het zonder meer fraaie complex is ontwikkeld en gebouwd door Giesbers Rotterdam naar een ontwerp van Spring Architecten, eveneens uit Rotterdam.

M.M. Boldingh houdt vrijdag 2 februari tussen 15.30 en 17 uur open huis. “Wij zijn trots op ons nieuwe gebouw en iedereen mag dat zien.”

(de nieuwe gevel van basisschool M.M. Boldingh gezien vanaf de Conradkade)

Print Friendly, PDF & Email