Gezondheidsinstituut RIVM overdrijft door na een paar warme zomerdagen meteen een hitteplan uit de kast te halen, zegt een woordvoerster van seniorenorganisatie ANBO. "Al die paniekverhalen. Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt?'' Het RIVM activeerde maandag het Nationaal Hitteplan, met tips en adviezen om koel te blijven tijdens de tropische dagen. "Maar wat staat er nou eigenlijk in dat je nog niet wist? Dat je voldoende water moet drinken, goed smeren, de schaduw moet opzoeken en goed zorgen voor kwetsbare ouderen? Professionals in verzorgingstehuizen doen dat natuurlijk allang. En ouderen hebben ook wel vaker warme zomers meegemaakt'', aldus de woordvoerster.

Het RIVM is het oneens met kritiek. Een woordvoerder wijst erop dat het hitteplan in 2007 is ingevoerd, naar aanleiding van het hoge aantal doden onder ouderen in voorgaande jaren. "Jaarlijks overlijden er honderden ouderen aan de gevolgen van de hitte, vooral 85-plussers. Als het één week één graad warmer is dan normaal, dan gaan er dertig mensen extra dood'', stelt de zegsman.

Volgens hem is er nu wel degelijk een groep kwetsbare ouderen die extra aandacht nodig heeft. "Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die wat minder redzaam zijn, waarvan de mantelzorgers bijvoorbeeld nu op vakantie zijn. Niet voor iedereen is het prettig om deze temperaturen te ervaren''. Door te communiceren over de warmte, komt er volgens het instituut meer bewustzijn over de gezondheidsrisico's.

De ANBO vindt het ook overbodig dat het Rode Kruis bij woonzorgcentra langsgaat om ouderen te wijzen op de risico's van de hitte. Het Rode Kruis benadrukt dat het niet wil betuttelen. "We richten ons op kwetsbare ouderen, soms zijn dat verwarde mensen. En iedereen kan nu wel een steuntje in de rug gebruiken'', aldus een woordvoerster.

Zij wijst erop dat oudere mensen dorst minder goed kunnen signaleren. "Dus wij gaan langs en vragen: hoeveel drinkt u? We doen ook een rondje door het huis om te kijken of er aanpassingen in de woning nodig zijn. Bijvoorbeeld een stoel die in de volle zon voor het raam staat, waar iemand vaak in zit, verplaatsen. En we geven adviezen over hoe de woning het best gelucht kan worden.''

(foto en bron: ANP)