Regisseur Daria Bukvić kiest voor racisme en seksisme als leidende thema’s in haar bewerking van de Shakespeare-klassieker Othello, die op zaterdag 3 februari 2018 in première gaat bij Het Nationale Theater in Den Haag. Ze breekt hiermee met een lange reeks van traditionele bewerkingen waarin vooral jaloezie als thema naar voren werd gebracht.

Daria Bukvic: “Ik heb nog nooit een Othello-opvoering gezien die racisme als thema bij de lurven heeft durven pakken. Alle versies die ik zie draaien eromheen, terwijl dit het grootste maatschappelijke pijnpunt van nu is. Deze Shakespeare lijkt wel de nachtmerrie van de witte mens.”

Othello gaat over de vraag hoe een witte wereld omgaat met het succes van een zwarte man en de invloed die dat heeft op de liefdesrelatie van deze zwarte man en zijn witte vrouw. In een moderne bewerking met prachtige nieuwe muziek krijgt deze versie de hartslag van een videoclip.

Othello is de eerste voorstelling van Daria Bukvić bij Het Nationale Theater. Acteur Werner Kolf, bekend van de televisieserie Vechtershart en Race, speelt de hoofdrol. De rol van Jago, de beroemde tegenstander van Othello, wordt vertolkt door Rick Paul van Mulligen (Adam-Eva, Angels in America). Steractrice van Het Nationale Theater Sallie Harmsen (Blade Runner 2049) speelt Othello’s geliefde Desdemona.

De voorstelling gaat op zaterdag 3 februari in première in De Studio’s van Het Nationale Theater (voorheen het Nationale Toneelgebouw).

Print Friendly, PDF & Email