Bij de grote anti-witwas-invallen bij 32 geldtransactiekantoren in Nederland, onder meer in Den Haag, heeft de politie vandaag tientallen veelal gestolen of vermist opgegeven identiteitsbewijzen aangetroffen; deze zijn mogelijk gebruikt bij geldwisselacties. Volgens de politie duidt dit op zogeheten id-fraude. Ook is veel contant geld in beslag genomen, mogelijk ook afkomstig van plofkraken. Daarnaast zijn er administraties, digitale gegevensdragers, mobiele telefoons, wapens, een gestolen auto en horloges in beslag genomen. Een kantoor in Utrecht is op last van de burgemeester per direct gesloten.

Bij een doorzoeking in een kantoor dat was ingericht als reisbureau vond de politie slechts reisgidsen uit 2009 in vitrines. “Dit zou erop kunnen duiden dat dit kantoor wordt gebruikt als dekmantel om geld wit te wassen,” aldus de politie.

In deze grootschalige actie tegen MTO’s (Money Transfer Operators), ofwel geldtransactiekantoren, werkten Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten met elkaar samen. De invallen waren in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl, Heerlen en Amersfoort. De meeste invallen waren in Rotterdam. Daar werden in twee straten in Rotterdam-Zuid achttien geldtransactiekantoren bezocht.

Het aantal geldtransactiekantoren in Nederland is de laatste jaren explosief toegenomen. Dat komt doordat eind 2009 Europese wetgeving is ingetreden. Dit soort bedrijven konden nadien relatief gemakkelijk actief worden in Europese landen, zo stelt de politie. Sindsdien is het aantal enorm gestegen, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. “Van zo’n honderd in 2008 naar ongeveer 1500 nu. We vermoeden dat er via deze kantoren zwart geld witgewassen wordt, geld afkomstig van bijvoorbeeld drugshandel of illegale gokpraktijken.” De kantoren zouden gebruikt worden om crimineel geld over te maken naar het buitenland. Volgens de woordvoerder heeft het Landelijk Parket de kantoren al langer in het vizier.

 

Print Friendly, PDF & Email