Rond Den Haag waren tot in de twintigste eeuw veel landgoederen te vinden. Rijke Hagenaars trokken zich daar ‘s zomers terug om de stank en de hitte van de Haagse binnenstad te ontvluchten. Veel van die eigenaars staan te boek als merkwaardig en hielden er vreemde hobby’s op na. Er zijn bovendien landgoederen bij waar allerlei verborgen, bijzondere symboliek te vinden is. En toen het onderhoud van het riante landhuis voor veel eigenaren te kostbaar werd, wist een aantal landgoederen toch te overleven. Dat leverde weer nieuwe verhalen op.

Kortom, een boeiend onderwerp – en daarover houdt drs. Kees van der Leer aanstaande dinsdag (24 oktober) een lezing tijdens lunchtijd van 12.30 tot 13.15 uur in het Historisch Informatiepunt op de vierde verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui 68 in Den Haag.

Van der Leer studeerde economische wetenschappen aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Als bewoner van de Voorburgse buitenplaats ‘In de Wereldt is veel Gevaer’ raakte hij in de ban van de historie van buitenplaatsen en hun tuinen. Hij schreef over Christiaan Huygens in Voorburg, over het Florilegium Hofwijck, over spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst en hij is de auteur van het boek Huygens’ Hofwijck, dat in 2016 is onderscheiden met de Ithaka-prijs.

Bijwonen van de lezing is gratis. Aanmelden verplicht: cursus.hga@denhaag.nl

(foto van Landgoed Clingendael)

Print Friendly, PDF & Email