Scheveningen krijgt slimme lichtmasten. Die gaan niet alleen verlichting geven, maar ook luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte meten. Dat laatste betekent onder meer dat de lichtmast nog beschikbare parkeerplaatsen zal kunnen signaleren. Voor deze nieuwe toepassingen zullen de nieuwe lichtmasten worden uitgerust met sensoren en camera’s.

Om dit allemaal mogelijk te maken zal Scheveningen worden uitgerust met een 5G-telecomnetwerk, als allereerste gemeente in Nederland.

Den Haag en Eneco starten voor dit alles een zogeheten Living Lab Scheveningen, dat aansluit op de al eerder geopenbaarde Smart City ambities van de gemeente en het programma ‘De Kust Gezond’. Daarbij investeert de gemeente in het herinrichten van de buitenruimte om Scheveningen groener en aantrekkelijk te maken voor bewoners, ondernemers en toeristen. Gedurende de acht jaar dat het Living Lab zal bestaan, worden niet alleen de technologische oplossingen getest, maar ook het businessmodel. Daardoor wordt duidelijk of de innovaties blijvend bruikbaar zijn.

CEO Jeroen de Haas van Eneco en wethouders Saskia Bruines (Kenniseconomie, Internationaal, Onderwijs en Jeugd) en Boudewijn Revis (Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte) hebben hiertoe vanochtend een samenwerkingsovereenkomst getekend.

(foto: Henriëtte Guest)

Print Friendly, PDF & Email