Heeft u dat ook wel eens? Dat u haast heeft en midden in Den Haag aan de kant wordt gezet door de politie voor wat in uw ogen een onbeduidend vergrijp is, en dat u dan zegt: “Agent, waarom gaat u geen boeven vangen?” Als u dat herkent, heeft Dagblad070 vandaag goed nieuws voor u. Want de politie Den Haag vangt boeven. En niet zo zuinig ook…

Inmiddels zijn er 805 veroordeelden overal uit het struikgewas geplukt, sinds een speciaal team binnen de politie-eenheid Den Haag zich vanaf 2010 actief ging toeleggen op het opsporen en aanhouden van moeilijk vindbare boeven die zich aan de hen opgelegde straf probeerden te onttrekken. Dat team draagt de naam EVA (Executie Vonnissen Afgestraften) en deze week arresteerde het aan de Eekhoornrade in Escamp nog een 40-jarige Pool, die sinds april 2015 internationaal gesignaleerd stond, na te zijn veroordeeld voor het plegen van meerdere gewapende diefstallen met geweld. Eind september rees het vermoeden dat hij zich ophield in Den Haag. Eergisteren (dinsdag) werd hij opgepakt.

“Het EVA-team draait succesvol en naar tevredenheid binnen de eenheid Den Haag,” zegt Esther Coster, woordvoerder van politie. Dat klinkt bescheiden. Maar we mogen best ons petje afnemen: want die 805 veroordeelden zijn samen goed voor maar liefst 485 jaar celstraf. Kortom, in de zeven jaar van zijn bestaan scoort het Haagse EVA-team gemiddeld 115 veroordeelden per jaar, en gemiddeld bijna 70 jaar gevangenisstraf. Dus zegt u nou zelf: is dat boeven vangen, of niet?

Print Friendly, PDF & Email