Niet het podium, maar juist de werkplaats en kleedkamers zijn onder meer het toneel van kleine, ludieke cabaret-optredens tijdens de eenmalige Backstage Comedy Tour op woensdag 9 mei om 20.00 uur in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Cabaretiers Javier Guzman, Sjaak Bral en vele anderen sieren de line-up. Ras-Hagenees Sjaak Bral kan niet wachten. “Wie in het klein opereert, flirt met het heelal.”

Het publiek wordt opgesplitst in kleine groepjes die telkens een andere backstage-ruimte bezoeken waar een artiest klaar staat voor een optreden. Naast Sjaak Bral en Javier Guzman zijn onder andere Grof Geschud, Marco Lopes en Jim Speelmans van de partij. “Het is niet spannender om voor een klein publiek op te treden, maar wel intiemer. Ik ga daarom iets anders doen dan normaal,” vertelt Sjaak Bral.

Een tipje van de sluier wil de cabaretier wel oplichten. “Waarschijnlijk komen er leuke backstage anekdotes voorbij. Daar heb ik er genoeg van.” Bral bekijkt per groep wat hij gaat vertellen. “Ik ga niet vier keer hetzelfde doen op een avond: het wordt echt maatwerk.” Zelf heeft hij genoeg meegemaakt op- en achter het podium. “Het decor viel een keer tijdens de voorstelling om. Opeens stond ik niet meer op een camping, maar zag je het backstage-gedeelte.”

Bral weet nog niet waar hij optreedt tijdens de Backstage Comedy Tour. “Of het nou de bezemkast is of het zijtoneel: dat maakt mij niets uit. De artiesteningang en de artiestenfoyer vind ik zelf erg leuke plekken van de Koninklijke Schouwburg.” De bewoner van het Bezuidenhout denkt dat de tour bij uitstek geschikt is voor cultuurliefhebbers. “Die zijn van nature nieuwsgierig naar wat er achter de schermen gebeurt. Ik was laatst achter de schermen bij de musical The Lion King: je wilt niet weten hoeveel mensen er daar achter de schermen rondlopen.” De ruim tien voorstellingen duren ongeveer een kwartier per stuk. “Ik heb er veel zin in. Er wordt sowieso veel gelachen. Ik verwacht dat het publiek gerevitaliseerd naar buiten loopt,” besluit Bral.

Kaarten zijn te koop via Het Nationale Theater (HNT).

Print Friendly, PDF & Email