Ook dit jaar is Villa Thalia aan de Kruiskade in Rotterdam de thuisbasis voor de finale van de Miss Travestie Holland verkiezing, het artfeest van de glitter, pruiken en plaknagels. Het bonte spektakel van ingesnoerde mannen met geschoren benen behoort al dertig jaar tot het grootste doelgroep-evenement. De jubileumeditie wordt aanstaande zondag 22 oktober van 16 tot 22 uur gepresenteerd door Miss DeeDee Janssen.

Vorig jaar won travestiet Niki Today de verkiezing. Ze zong toen de versie van Shirley Bassey’s ‘This Is My Life’ en hield een daverende speech, waarin ze vertelde dit te doen voor dat ene dikke jongetje in Almelo dat ook maar wat graag dragqueen wilde worden, maar niet geaccepteerd werd. Dertig jaar geleden, bij de eerste verkiezingen, was het nog erger. “Toen werden homoseksuelen nog geregeld van de fiets geslagen,” aldus Connie en Monique van der Maas, die de grondleggers van het evenement zijn.

De Missverkiezing kent voorrondes door het hele land en is dé officiële verkiezing voor drags in Holland. De organisatoren willen met het schouwspel bekendheid geven aan het fenomeen travestie en daarmee strijden voor meer tolerantie en maatschappelijke acceptatie. Alle inkomsten uit de kaartverkoop komen volledig ten goede aan de stichting Pink Promiss, die ook dit jaar de Honorary Award zal uitreiken aan een persoon, die zich het afgelopen jaar met hart en ziel heeft ingezet voor de LHBTQI community.

Den Haag heeft zijn/haar eigen miss: Miss Patsy Stonehenge. Op dinsdag 31 oktober van 19.30 tot 21.30 uur gaat zij weer voor in de bekende Halloween Tour, die start voor Paleis Noordeinde. Daarin neemt de zelfbenoemde diva-stadsgids u mee door oude straatjes en smalle steegjes met een griezelige of zondige geschiedenis. U kunt mee wandelen. Kaarten kosten 17,50 euro per persoon.

De finale van de Miss Travestie Verkiezing van vorig jaar. (foto: Carina Hautz)

Print Friendly, PDF & Email