Dagblad070 | Brouwer en Meeuwsen op EK in Den Haag

Brouwer en Meeuwsen op EK in Den Haag

mainImage
Brouwer en Meeuwsen op EK in Den Haag

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen hun groepswedstrijden op het EK in Den Haag. De winnaars van het brons bij de Olympische Spelen van Rio 2016 werden bij de loting ingedeeld in groep B, met als tegenstanders het Duitse duo Markus Böckermann/Lars Flüggen, de Belgen Dries Koekelkoren en Tom Van Walle en het Turkse koppel Murat Giginoglu/Volkan Gögtepe.

In Den Haag ligt het hoofdstadion tijdens het EK, op de Sportcampus Zuiderpark. In het vrouwentoernooi spelen Jolien Sinnema en Laura Bloem hun groepswedstrijden in de hofstad.

Het EK wordt verspreid over Nederland gespeeld. In Utrecht (op de Neude), Rotterdam (voor de ss Rotterdam) en Apeldoorn (op het Marktplein) verrijzen stadions waarin plek is voor zo'n 2000 toeschouwers, in het hoofdstadion in Den Haag kunnen 3000 beachvolleybalfans. In alle steden worden twee poules bij de mannen en twee bij de vrouwen gespeeld, plus de achtste en kwartfinales. De halve finales en de twee finales zijn op de Sportcampus Zuiderpark. Zowel bij de mannen als de vrouwen doen 32 teams mee, in totaal acht uit Nederland.

Brouwer en Meeuwsen pakten vorig jaar brons op het EK in Letland. Ze versloegen toen Koekelkoren en Van Walle in de wedstrijd om plek drie. De Belgen hadden de wereldkampioenen van 2013 enkele weken eerder nog verrast op het WK. ''Dit is een mooie poule'', zei Meeuwsen na de loting. ''We kennen al deze tegenstanders vrij goed. Met de Belgen trainen we zelfs veel samen. We hebben een plan hoe we dit team moeten verslaan, maar dit bewaren we voor het EK."

Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn de laatste Nederlanders die de Europese titel veroverden. Dat deden ze tussen 2008 en 2010 drie keer op rij. De laatste Nederlandse eindzege bij de vrouwen dateert uit 2014, van Madelein Meppelink en Marleen van Iersel. Meppelink vormt nu een koppel met Sanne Keizer, Van Iersel speelt met Joy Stubbe. Bij de mannen doen ook de koppels Christiaan Varenhorst/Jasper Bouter en Dirk Boehlé/Steven van de Velde mee. Het beste mannen- en het beste vrouwenteam uit de Nederlandse competitie krijgt een wildcard voor het EK.


Foto: Digitaal Dagblad