Dagblad070 | Voetbalsters: WK-ticket al bijna binnen

Voetbalsters: WK-ticket al bijna binnen

mainImage
Voetbalsters: WK-ticket al bijna binnen

De Nederlandse voetbalsters hebben een WK-ticket voor het grijpen. De ploeg van de Haagse bondscoach Sarina Wiegman begon de finale van de play-offs tegen Zwitserland met een ruime zege in Utrecht: 3-0. Met die comfortabele voorsprong op zak gaat Oranje dinsdag naar de Zwitserse stad Schaffhausen voor de return. Na het WK-debuut in 2015 in Canada zijn de voetbalsters er volgend jaar in Frankrijk waarschijnlijk weer bij, dan als regerend kampioen van Europa.

Op de weg naar de mondiale top weet Wiegman dat onderlinge concurrentie binnen haar groep noodzakelijk is om het niveau omhoog te stuwen. De bondscoach was dan ook blij dat ze deze week een paar moeilijke keuzes moest maken in haar opstelling. Loes Geurts kreeg onder de lat opnieuw de voorkeur boven Sari van Veenendaal, die eigenlijk de nummer 1 van Oranje is, maar bij haar club Arsenal op de bank is beland. Voorin keerde Vivianne Miedema terug in de spits, nadat ze afgelopen maand mokkend op de bank had toegezien hoe Lineth Beerensteyn in het vorige tweeluik tegen Denemarken met drie doelpunten de hoofdrol had gepakt.

Miedema scoort bij Arsenal aan de lopende band, maar tegen de stugge Zwitsers werd ze amper in stelling gebracht. Zwitserland, dat het moest doen zonder de sterspeelsters Lara Dickenmann (geblesseerd) en Ramona Bachmann (geschorst), trok zich veelal terug op eigen helft en probeerde de ruimtes klein te houden. Het is een tactiek die bijna alle tegenstanders toepassen sinds Oranje vorig jaar in eigen land de Europese titel veroverde. Zo krijgt Lieke Martens, de uitblinkster op het EK, in vrijwel iedere wedstrijd dubbele dekking.

Het gevaar moest daarom vooral komen van het middenveld, met de diepgang van Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen. Zij doken in de eerste helft beiden een keer gevaarlijk op voor het doel. Oranje had een spelhervatting nodig om de Zwitserse muur te doorbreken. Sherida Spitse krulde kort na rust een vrije trap om de muur, precies in de hoek: 1-0. Zwitserland moest daarna wel naar voren, waardoor Oranje eindelijk wat ruimte kreeg. In de laatste twintig minuten liep de ploeg van Wiegman uit naar 3-0 door doelpunten van Martens en Miedema, waardoor het WK-ticket al bijna binnen is.


Foto: Digitaal Dagblad