Groep de Mos, Haagse PVV en ChristenUnie/SGP vinden dat het stadsbestuur van Den Haag te slap optreedt tegen malafide shisha-lounges. Aanleiding voor de scherpe kritiek op met name de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de openbare orde, zijn het nieuwste incident van gisteren met drie gewonden aan de Hoefkade, de doodgeschoten tiener van een paar weken geleden op de Laan van Meerdervoort, en de noodkreet van omwonenden van de shisha-lounge op de hoek van de Soestdijksekade en de Loosduinsekade, die spreken van vernielingen, pogingen tot inbraak, intimidaties en bedreigingen.

“Er komt maar geen einde aan de verstoringen van de openbare orde en aan de overtredingen die voortvloeien uit de shisha-lounges. Het stadsbestuur sluit hier de ogen voor. Wij willen dat het stadsbestuur nu echt werk gaat maken van een streng en handhavend optreden,” aldus raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos. “Den Haag is klaar met alle overlast rondom deze tenten die niets toevoegen aan het welzijn en de ontwikkeling van onze jongeren, maar juist als kweekplaats fungeren voor verschillende geweldsdelicten en zware overtredingen.”

In het geval van de shisha-lounge op de hoek van de Loosduinsekade en de Soestdijksekade spreken Karen Gerbrands namens Haagse PVV en Pieter Grinwis namens ChristenUnie/SGP van “structurele overlast.” De partijen hebben het stadsbestuur gezamenlijk om opheldering gevraagd.

“Sommige omwonenden van de shisha-lounge zijn inmiddels hun huis uit gevlucht, omdat zij zich niet meer veilig voelen vanwege ernstige incidenten, waaronder vernieling, poging tot inbraak, intimidaties en bedreigingen,” aldus Gerbrands en Grinwis, die ook willen weten of het klopt dat de betreffende zaak eerder dit jaar al een aantal maanden gesloten is geweest wegens de vondst van een handelshoeveelheid harddrugs; en zo ja, waarom de zaak dan alweer open is.

Burgemeester

Na de schietpartij in de shisha-lounge aan de Laan van Meerdervoort ging de burgemeester overigens meteen tot actie over. Zij liet de zaak sluiten en die maatregel werd na twee weken nog eens voor drie maanden verlengd, mede op basis van een politierapportage. “Dit is conform het in 2015 door de gemeenteraad vastgestelde beleid, waarbij de burgemeester bij een eerste keer ‘ernstig geweld’ de bevoegdheid heeft een horecazaak voor drie maanden te sluiten ter bevordering van het herstel van de openbare orde. Dit besluit is vandaag aan de betreffende ondernemer overgebracht. Ook omwonenden zijn hierover ingelicht,” aldus de gemeente destijds (eind april) in de verklaring.

Los daarvan liet de gemeente ook weten – mede op basis van informatie van de politie – dat de waterpijpcafés door de bank genomen niet voor meer overlast zorgen dan andere horeca in Den Haag. Groep de Mos wil die cijfers nu wel eens zien. Nino Davituliani zei al eerder aanwijzingen te hebben dat de shisha-lounges broedplaatsen zijn van uiteenlopende criminaliteit, zoals heling, drugshandel en vrouwenhandel.

Print Friendly, PDF & Email