In Nederland zijn er tienduizenden mensen met psychische problemen die niet de juiste zorg krijgen. Dat komt omdat hulpverleners door allerlei regels, één derde van hun tijd bezig moeten zijn met administratieve verplichtingen. Daar worden niet alleen patiënten gek van, maar hulpverleners ook. Drie professionals uit de ggz hebben een unieke hartenkreet samengevat in de manifest om de regelgekte te stoppen en de teller van mensen die hebben gereageerd stond in de nacht van maandag op dinsdag op 65.857.In Nederland zijn er tienduizenden mensen met psychische problemen die niet de juiste zorg krijgen. Dat komt omdat hulpverleners door allerlei regels, één derde van hun tijd bezig moeten zijn met administratieve verplichtingen. Daar worden niet alleen patiënten gek van, maar hulpverleners ook. Drie professionals uit de ggz hebben een unieke hartenkreet samengevat in de manifest om de regelgekte te stoppen en de teller van mensen die hebben gereageerd stond in de nacht van maandag op dinsdag op 65.857.

1. DE PATIËNT TERUG OP ÉÉN!

De zorgvraag van de patiënt is leidend. Niet de regelgeving.

DE HELFT MINDER REGELS!
We gaan binnen een jaar de hoeveelheid regels drastisch verminderen. En komt er toch een nieuwe regel bij? Dan moeten er twee verdwijnen.

BEGRIJPELIJKE ZORG- EN BEHANDELPLANNEN!
Een zorg- en behandelplan en de verslaglegging moeten kort, begrijpelijk en in gewone mensentaal worden opgesteld.

BEGRIJPELIJKE ZORG- EN BEHANDELPLANNEN!
Een zorg- en behandelplan en de verslaglegging moeten kort, begrijpelijk en in gewone mensentaal worden opgesteld.

OPHOUDEN MET AFVINKEN!
We gaan voor meer verantwoorde verantwoording: alleen registreren wat echt belangrijk is voor de behandeling van de patiënt. En niet keer op keer opnieuw. Van afvinklijstjes worden patiënten niet beter.

KLAAR MET HET GEKLETS!
Wat kan er simpeler en hoe pakken we dat aan? We roepen iedereen op nieuwe ideeën om de regelgekte te verminderen te mailen naar: minderregelgekte@ggznederland.nl. Of je nu gewoon aan schrappen denkt of aan algoritmes of blockchain… Elke bijdrage is welkom.

EEN GEZAMENLIJKE VUIST!
Om de regelgekte aan te pakken, moeten alle betrokkenen partijen bij zichzelf beginnen. Hulpverleners, leidinggevenden, gemeentes, verzekeraars: laten we niet vingerwijzen, maar een gezamenlijke vuist maken. Patiënten verdienen niet anders.

Print Friendly, PDF & Email