Onder een stralende zon hebben enkele tienduizenden mensen zich verzameld op het Malieveld in Den Haag om te genieten van de elfde editie van het Haags Bevrijdingsfestival. De temperaturen zijn er inmiddels stevig opgelopen en de zonnebrandolie gaat van hand tot hand. De eerste van in totaal veertig optredens zijn achter de rug, onder meer van Ambassadeur van de Vrijheid dj Fedde Le Grand die met een helikopter van Defensie naar het Malieveld was gevlogen.

Ook de andere Bevrijdingsfestivals in de rest van het land zijn losgebarsten. Het zijn er veertien in totaal. Zuid-Holland heeft er twee, in Rotterdam en Den Haag en ook Noord-Holland viert de vrijheid op twee plekken, in Amsterdam en in Haarlem. De overige provincies hebben er elk een. Daarnaast zijn her en der feesten die niet het officiële stempel Bevrijdingsfestival dragen.

De Nationale Viering van de Bevrijding vindt plaats in Leeuwarden. Filosoof Stine Jensen hield er zaterdagmorgen de 5 mei-lezing van dit jaar, premier Mark Rutte was ook in de Friese hoofdstad om het ceremoniële bevrijdingsvuur te ontsteken, dat ook in de andere steden brandt. Rutte bracht onder meer een bezoek aan de Blokhuispoort, de vroegere gevangenis in Leeuwarden waar in de oorlog veel mensen gevangen hebben gezeten, onder wie de 94-jarige Gerrit Fokkema die ook aanwezig was. Fokkema werd in 1944 met tientallen medegevangenen bevrijd door het verzet. Deze actie is verfilmd, onder de titel De overval. “Fokkema staat voor wat we vandaag doen. Deze dag vieren we met elkaar de vrijheid,” aldus Rutte.

(Ambassadeurs van de Vrijheid Ronnie Flex, dj Fedde Le Grand en MY BABY toeren langs de festivals in helikopters van Defensie; foto: ANP)

Print Friendly, PDF & Email