Ingesloten door zee en Groene Hart kan Den Haag nauwelijks een kant op en dus worden alternatieve oplossingen gevraagd om de verwachte bevolkingsgroei van de stad het hoofd te kunnen bieden.

Een van die oplossingen komt uit Haarlem en verrast door z’n prachtige eenvoud. Daar worden op het dak van het voormalige expeditiekantoor van de oude PTT maar liefst 65 aansprekende strandhuisjes gebouwd, naar een idee en ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Common Affairs. Een deel van die huisjes kijkt uit over de in de verte gelegen duinen en de zee, het andere deel over de stad.

“Wij hebben ze bedoeld als optopping van bestaande gebouwen,” vertelt Jos van Eldonk, architect en partner van Common Affairs. “Het kan erg goed werken bij het transformeren van kantoorgebouwen tot woongebouwen. Een strandhuisje refereert, net als een woonboot, aan een woning die je het gevoel geeft dat je altijd met vakantie bent. Doordat ze zo uitgesproken zijn, kunnen ze ook lelijke kantoorgebouwen ineens omtoveren tot spannende woongebouwen. In ons geval transformeren we een voormalig PTT-expeditieknooppunt tot een combinatiegebouw met winkels, leisure en wonen.”

De strandhuisjes kunnen worden geprefabriceerd in de fabriek of op de locatie worden opgebouwd. In basis is het een lichte constructie in hout of in staal. De huisjes kunnen op pootjes worden geplaatst, zodat leidingen eronder versleept kunnen worden en niet door het dak hoeven.

In principe kunnen de strandhuisjes op elk gebouw worden geplaatst, mits maatvoering en constructie van het bestaande gebouw dat toelaten.

Bij deze strandhuisjes in Haarlem gaat het om casco’s met een oppervlak van circa 80 vierkante meter. Het is volgens Van Eldonk een volwaardige woning met een voor- en achtertuin, maar dan wel op grote hoogte. “Het grappige is dat ze binnen, door de kapvorm, een grote vrije hoogte hebben. Bewoners kunnen er zelf later bergzolders, slaapvloeren of andere vloeren in timmeren,” aldus de architect.

In Den Haag – dat wil verdichten om de bevolkingsgroei te kunnen opvangen – zouden de strandhuisjes een ideale bijdrage aan de oplossing kunnen zijn. Ook hier worden kantoorgebouwen immers steeds vaker getransformeerd tot woningen. Bovendien past een dergelijk concept uiteraard perfect in de enige grote Nederlandse stad aan zee. Van Eldonk: “Den Haag is van harte welkom om hier eens te komen kijken.”

De strandhuisjes op het dak van het voormalig EKP gebouw, Plaza West in Haarlem. (artist impression: Common Affairs)

 

 

Print Friendly, PDF & Email