Het was vandaag (zondag 8 oktober) heerlijk toeven op het Plein in hartje Den Haag, waar in een bijna dromerige sfeer werd genoten van ‘Le Marie Marché’. Dit is een Frans georiënteerde markt, die in het eerste weekeinde van oktober, november en december wordt gehouden. “Je wordt hier werkelijk verwend met de meest heerlijke gerechten,” aldus een Haagse van middelbare leeftijd, die ondertussen haar vriendinnen is kwijtgeraakt. ”We komen elkaar wel weer tegen,”, lacht ze. “Ik neem namelijk graag de tijd om bij de meeste kraampjes en foodtrucks een praatje te maken. Het is toch geweldig dat er zoveel vakmensen op amper honderd meter bij elkaar staan?’’

De chique dame heeft helemaal gelijk. Ook is het een genot om op de houten picknickbanken met een drankje mensen te kijken. Opvallend zijn alle verschillende talen als Engels, Spaans én uiteraard Frans die je om de oren vliegen. De Franstalige muziek uit vroeger tijden, afkomstig van een stand met ouderwetse grammofoonplaten, zorgt voor een bijna nostalgische sfeer. Je merkt dat bij sommige bezoekers er meteen een soort vakantiegevoel naar boven komt.

En laat dat nou ook de bedoeling zijn, want Le Marie Marché heeft de sfeer van weekmarktjes in Frankrijk als inspiratiebron. Met een unieke selectie van kraampjes struin je op deze marche langs uitheemse en heerlijke producten. Fantastische aardbeien naast bio kazen, prachtige mineralen naast gezellige hangplantjes. Zoete lekkernijen, kwaliteitsbroden, Mediterrane heerlijkheden en een scala aan bijzondere lifestyle kraampjes.

Le Marie Marché is dol op streek, ambacht en zelf gemaakt of gevonden. De ondernemers worden hier ook op geselecteerd en vervolgens ingedeeld in vier voor zichzelf sprekende categorieën, te weten: Zoet & Sappig, Kruid & Zilt, Hebben & Houden en Land & Zee. Het uitgangspunt van de markt is een plek creëren waar zowel locals als dagjesmensen zich thuis voelen.

Vandaag is er overigens ook een vreemde eend in de bijt, namelijk een foodtruck met een Portugese vlag, waar men trouwens wel, het moet gezegd, overheerlijke gerechten bereidt.

Op 4 en 5 november, en op 2 en 3 december is de Franse markt er opnieuw, ook weer op het Plein.

Ook Portugese smaken op Le Marie Marché, de naar Frans voorbeeld ingerichte markt op het Plein in Den Haag. Het evenement dat in november en december wordt herhaald, haalde bij velen weer even het vakantiegevoel naar boven. (fotoreportage: Monique Brus)

Print Friendly, PDF & Email