Sommige Hagenaars en Scheveningers zullen ‘m ongetwijfeld herkennen: het originele rijtuig van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM) uit 1914. Over de zogeheten Hofpleinlijn, de eerste elektrische spoorlijn van Nederland, reed het van Rotterdam Hofplein via Den Haag Hollands Spoor naar zijn laatste stop: Scheveningen Kurhaus.

Tot diep in de Tweede Wereldoorlog bleef de trein op en neer rijden tussen Rotterdam en Scheveningen, totdat de Duitsers het originele rijtuig naar eigen land afvoerden. Daarna werd nooit meer iets vernomen. De wagen werd aanvankelijk als verloren beschouwd, maar uiteindelijk door een oplettende treinenliefhebber ontdekt op een rangeerterrein in Klostermansfeld in het voormalige Oost-Duitsland.

De Stichting Hofpleintrein wil hem nu via donaties terughalen naar zijn oorspronkelijke plek: het beroemde Hofbogen-viaduct van Rotterdam. “Daarmee komt een klein stukje van het vooroorlogse centrum van Rotterdam op zijn oorspronkelijke plaats terug,” aldus de stichting, die voor dit project 16.500 euro nodig heeft. Met 29 euro doneert men al 1 kilometer en er moeten 585 kilometers worden overbrugd. De teller staat nu op 132.

(met dank aan Stichting Hofpleintrein)

Print Friendly, PDF & Email