Ze komen naar Nederland: de ‘ouwe rockers’ van Moğollar. De Turkse ‘Golden Earring’, opgericht in 1967, staat op zaterdag 11 november in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen, tijdens de derde editie van het Turkish Delight Festival.

Zoals hun tijdgenoten in de jaren zestig aan de bakermat van de hedendaagse rockmuziek in het westen stonden, vervulde Moğollar deze rol in Turkije. Traditionele muziek en eigen composities werden op revolutionaire manier ten gehore gebracht. In 1971 won de band de “Charles Cros Academy Award”, de grootste Franse muziekaward. Onder andere Jimi Hendrix en Pink Floyd sleepten deze prijs in het verleden in de wacht.

Moğollar viert tijdens het Turkish Delight Festival zijn 50-jarig bestaan en er wordt gefluisterd dat dit wel eens de laatste tour zou kunnen zijn. Speciaal voor deze avond worden zij bijgestaan door de hedendaagse alternatieve rocker Hayko Cepkin.

De Turkse rockers zijn niet de enigen die het festival in het Zuiderstrandtheater opluisteren. Ook het ensemble rondom singer-songwriter Mikail Aslan treedt die avond op en brengt op eigen wijze authentieke liederen ten gehore in het Turks, Zaza, Koerdisch en Perzisch. Voor deze gelegenheid speelt Aslan samen met de befaamde Turkse gitarist Erkan Oğur. Oğur is een ware muzikale duizendpoot en speelt verschillende snaarinstrumenten waaronder bağlama, vedel, cümbüş en luit.

Het Turkish Delight Festival draait niet alleen om muziek, maar om de gehele Turkse cultuur. Het samenbrengen van mensen en cultuur staat centraal. Het culturele festival biedt een avondvullend programma met twee duo concerten waarvoor een passe-partout verkrijgbaar is voor 35 euro. Speciaal voor deze gelegenheid gaat het theater al om 18 uur open, zodat er tijd is om Turkse lekkernijen te eten.

De goed geconserveerde rockers van Moğollar, dat in Scheveningen zijn 50-jarig bestaan komt vieren.

Print Friendly, PDF & Email