Drie nietsvermoedende passanten ernstig verwond met een mes in de buurt van Hollands Spoor en vier zwanen de nek omgedraaid in het Zuiderpark: het valt niet altijd mee om Hagenaar of Hagenees te zijn en tussen alle ellende door hoop te houden. Maar gelukkig zijn er altijd ook nog die bijzondere berichten van barmhartigheid, zoals eerder deze week het uitrustplankje voor watervogel-kuikens in de Haagse grachten, en nu dan het mooie gegeven dat 30 Hagenaars van de Stichting Stadsgenoten Genieten gisteravond met 75 statushouders uit eten zijn geweest en de voorstelling Limbo in het Zuiderstrandtheater op Scheveningen hebben bezocht.

Het is een hartverwarmend initiatief: met 75 statushouders en 30 Nederlanders een voorstelling bezoeken in de Koninklijke Schouwburg of het Zuiderstrandtheater; vooraf gezamenlijk eten en na afloop nog even napraten in de foyer. Dat is wat Stichting Stadsgenoten Genieten samen met Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) en Up2Learn Taaltrajecten doet om vluchtelingen een warm welkom te geven in Den Haag.

De reacties van de statushouders zijn volgens de initiatiefnemers overweldigend en soms ontroerend. Sommigen hebben nog nooit van hun leven een theatervoorstelling gezien. Anderen worden herinnerd aan de mooie voorstellingen die ze bezochten in hun eigen land. Rami Asawda uit Syrië verwoordt het zo: “Het was een van de beste dagen van de laatste tijd. Het eten was heel lekker en de voorstelling zelfs beter. Ik vond de muziek, de grapjes en de acteurs uitstekend. Dank jullie voor deze dag.”

Stichting Stadsgenoten Genieten komt voort uit drie Haagse Rotaryclubs (‘s Gravenhage Residentie, Kijkduin en Scheveningen) en is gebaseerd op een idee van Karel de Rooij (Mini van Mini en Maxi). Hij zit als adviseur in het bestuur en zet al 12 jaar zijn contacten in de theaterwereld in om dit idee vorm te geven. In een eerdere versie werden er voor de statushouders speciale matineevoorstellingen georganiseerd. Met ingang van 2018 stelt Stadsgenoten vrijkaarten beschikbaar voor reguliere avondvoorstellingen. Dit komt de sfeer van het uitje alleen maar ten goede. Bovendien worden de voorstellingen nu voorafgegaan door een gezamenlijke maaltijd die wordt verzorgd door verschillende Eritrese en Syrische koks via VWN. Up2Learn Taaltrajecten is bij het project betrokken als een van de grootste inburgeringsscholen in Den Haag met meer dan 600 cursisten. De bedoeling is dat statushouders kennismaken met stadsgenoten en met een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Zogeheten ambassadeurs van de genoemde Rotaryclubs, vrijwilligers van VWN en docenten van Up2Learn gaan mee naar de voorstellingen; zo ook gisteravond naar de voorstelling Limbo in het Zuiderstrandtheater van het Australische gezelschap Strut & Fret, een mix van cabaret, circus en acrobatiek.

(Tony Virgo in de voorstelling Limbo; foto: Stut & Fret Production House)

Print Friendly, PDF & Email