Komt er dan toch een einde aan die reeks van babbeltrucs waarmee met name bejaarden in de Haagse wijken Segbroek, Scheveningen, Overbosch en Loosduinen de afgelopen weken genadeloos werden geconfronteerd?

In elk geval denkt de recherche van politiebureau Loosduinen in Den Haag met de aanhouding van twee mannen van 27 en 40 jaar zonder zonder vaste woon- of verblijfplaats nu meerdere aangiftes van babbeltrucs te kunnen oplossen. Vanaf eind september kwamen die aangiftes bij bosjes binnen en steeds bleek volgens de politie dat voornamelijk kwetsbare bejaarden op straat werden benaderd door een man die een praatje maakte en hen iets onduidelijks vroeg over parkeergeld of hen parkeergeld in handen drukte. Voordat de slachtoffers het goed en wel in de gaten hadden, waren kostbare sieraden zoals horloges en armbanden ontfutseld. In meerdere gevallen stond er een handlanger in een auto te wachten waardoor de daders zich snel uit de voeten konden maken. Een aantal van de slachtoffers gaf de recherche duidelijke signalementen.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling toen een getuige een kenteken van een auto doorgaf waar een dader van een net gepleegde babbeltruc in stapte en wegreed. Twee mannen werden met toestemming van de Officier van Justitie in deze auto in Rotterdam aangehouden. Ook in Rotterdam zijn aangiften binnengekomen van babbeltrucs.

Een ‘babbeltruc’ is steeds vaker een manier van criminelen om buit te maken. Ook in dit onderzoek blijkt weer dat de plegers van babbeltrucs erg inventief zijn en uiteenlopende babbeltrucs gebruiken. Deze zijn veelal toegespitst op de lokale situatie. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Ze stellen zich voor als nieuwe buren, of doen zich voor als adviseur, meteropnemer of thuiszorgmedewerker. Ze vragen of ze een pakketje voor de buren kunnen afgeven of vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnen glipt. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

“Denk niet dat het u niet overkomt, want de deze oplichters zijn zeer behendig met hun smoezen,” waarschuwt de politie nog maar eens.

Print Friendly, PDF & Email