60ste Tong Tong Fair feestelijk van start

mainImage
60ste Tong Tong Fair feestelijk van start

Alles is anders dit jaar op de Tong Tong Fair, of zoals veel mensen nog altijd zeggen: de Pasar Malam. Het voorgebied, meteen na de entree, is nu een grote expositieruimte met een theaterzaal waar lezingen en interviews worden gehouden. Het eetpaviljoen is volledig van opzet veranderd en er is een speciale rotonde met buitenruimte waar muziek en dans hun plek vinden. Kortom, de sfeer op deze jubileumeditie is dezelfde, maar de opzet en uitstraling hebben een verrassende vernieuwingsslag gemaakt en wijken af van het jarenlang vertrouwde. Vanmiddag werd de 60ste Tong Tong Fair, vergezeld van Indo-rock door Wipe Out Selection en dans van Oost-Java, geopend door schrijfster Marion Bloem.

Festival-directeur Siem Boon wees er in haar openingswoord op hoe het grootste Euro-Aziatische evenement ter wereld in zestig jaar is veranderd. Van een eetfestijn met muziek en dans in de beginjaren naar een cultureel festival in deze tijd. Ze legde nadruk op het feit dat de eerste generatie Indische Nederlanders (die de Japanse bezetting, de kampen, de bersiap-periode en de repatriëring achter de kiezen had) ook heel anders in het leven stond dan de huidige generatie Indo’s. De Tong Tong is inhoudelijk met die ontwikkeling meegegroeid. Thema’s en kwesties die in de jaren kort na de onafhankelijkheid van Indonesië pijnlijk en moeilijk bespreekbaar waren, zijn nu wel onderwerp van discussie.

Directeur Siem Boon maakte de zaak persoonlijk door aan te geven dat de Pasar Malam  (opgericht door onder meer haar opa Tjali Robinson en verder uitgebouwd door haar moeder Ellen Derksen) ouder is dan zijzelf. Zij omschreef het evenement als een soort ouder zusje, “dat altijd heel veel aandacht vroeg en ook kreeg.” Marion Bloem omschreef de Pasar Malam als het evenement waar zij als kind voor het eerst kwam en “waar het net zo rook als bij hun thuis en een plek waar ze haar eigen ouders plotseling vrolijk zag lachen.”

Hoewel de band met Indonesië nog altijd zeer sterk zichtbaar is op de Tong Tong Fair, biedt het festival al vele jaren een breder perspectief op Azië. Dit jaren waren bij de officiële opening dan ook naast de Indonesische ambassadeur tevens diplomatieke vertegenwoordigers van Vietnam en de Filipijnen aanwezig. Met name Vietnam is ook sterk vertegenwoordigd met standhouders.

De 60ste editie van de Tong Tong Fair (Pasar Malam) staat nog tot en met zondag 3 juni op het Malieveld. Dagelijks van 12 tot 22 uur. Meer informatie op www.tongtongfair.nl

(Marion Bloem springt van enthousiasme omhoog als ze met klappen op de Tong Tong de 60ste editie van het gelijknamige festival opent)


| Foto: Digitaal Dagblad