Carmina Burana met 300 zangers op het strand

mainImage
Carmina Burana met 300 zangers op het strand

Scheveningen telt met name dit jaar een groot aantal opvallende muziekevenementen. Naast de gebruikelijke popconcerten en -festivals en het al eerder aangekondigde Jazz at the Beach en Cesar Zuiderwijk met zijn 2000 drummers, komt er nu een nieuwe prestigieuze uitvoering bij: de Carmina Burana met maar liefst 300 zangers op het strand.

Dit unieke concert staat drie keer geprogrammeerd: van donderdag 7 tot en met 9 juni, steeds vanaf 20.45 uur. Het is een coproductie van Opera2Day met Festival Classique en Kwekers in de Kunst met medewerking van onder meer de Dutch Junior Dance Division, pianoduo Scholtes & Janssens, slagwerkgroep Percossia, drie solisten en een community-koor met 300 zangers. Vrijwel alle uitvoerenden komen uit Den Haag of regio.

Tegen de achtergrond van de ondergaande zon krijgt het meesterwerk van Carl Orff, de Carmina Burana, ongetwijfeld een nieuwe dimensie. De grillen van vrouwe Fortuna, vooral die in de liefde, fascineren, frustreren en inspireren de mensheid al eeuwen; ook componist Carl Orff, die 24 middeleeuwse gedichten over lot en liefde uit de Carmina Burana als basis nam voor zijn absolute meesterwerk. Zijn Carmina Burana groeide uit tot een van de meest geliefde koorwerken uit het repertoire, een stuk met rituele kracht, dat steeds nieuwe generaties weet aan te steken.

“Op het zand van het Noorderstrand in Scheveningen krijgt het werk nu een unieke uitvoering in een bijzondere setting. De musici, een koor van ongekende omvang, de dansers en solisten geven ons tijdens dit concert een aangrijpend portret van vrouwe Fortuna en laten ons ervaren hoe haar rad niemand ontziet, ook niet haarzelf. Fortuna wordt door Orff als een duistere kracht gepresenteerd; wij laten zien hoe ze zover is gekomen. We beginnen met haar in het licht en we eindigen samen in de duisternis aan het strand,” aldus Opera2Day.


Foto: Digitaal Dagblad