Fonds 1818 morgen met groot jubileum-festival

mainImage
Fonds 1818 morgen met groot jubileum-festival

Morgen (zaterdag 9 juni) vindt in en om de Grote Kerk in Den Haag het Fonds 1818 Festival plaats. Voor elk wat wils, voor jong en oud; dat zijn de sleuteltermen van de gratis toegankelijke feestdag. Het festival puilt uit van de creatieve activiteiten en swingende optredens, maar biedt ook ruimte aan inspirerende ontmoetingen, duurzame producten, historische mijlpalen en wensen voor de toekomst. Letterlijk hoogtepunt van de dag is de klim in de kerktoren die elk uur aan de festivalbezoeker wordt aangeboden.

De locatie van het Fonds 1818 Festival – de imposante Grote Kerk in het hart van Den Haag, pal tegenover het pand van het fonds – benadrukt de bijzondere reden van de feestdag: het 200-jarig jubileum van de Nutsspaarbank en Fonds 1818. Tal van maatschappelijke organisaties die Fonds 1818 in de afgelopen jaren heeft ondersteund, presenteren hun initiatieven. Zij doen dit in de vorm van workshops, demonstraties en optredens. Op het buitenpodium, waar muzikanten, zangers en dansers hun krachten bundelen in cross over-acts, vinden doorlopend optredens plaats. Op het programma staan onder meer Jam de La Cème en The Magic Mumble Jumble, breakdance-crew de Heavy Hitters, Jennifer Ewbank en Cantamare, Ballet van Leth, Afrodansers en Jeugdcircus Circaso.

Groene vingers, theatrale fantasieën en vindingrijke geesten: iedereen kan zijn talenten tonen óf ontdekken. Zo kun je bankbiljetten ontwerpen en drukken bij de Grafische Werkplaats, afgedankte apparaten een nieuw leven geven in het Repair Café, aan een spijkerbroek hangen bij scouting De Rimboejagers, een robotje in elkaar sleutelen met het Digital Art Lab, kruidenolie fabriceren en naar wormen speuren bij de Tuinen van Mariahoeve, meespelen met het poppentheater van het onvervalst Haagse gezelschap Koos en Kleppie Konténâh en nog véél meer. Voor kinderen een walhalla (voor hun ouders waarschijnlijk stiekem ook), voor de maatschappelijk bewuste bezoeker één grote inspiratiebron en voor Fonds 1818 een uitgekomen wens om al die bevlogen initiatiefnemers op deze manier te belichten en bedanken. Naast alle activiteiten zijn veel ondersteunde organisaties te vinden op de twee festivalmarkten: de informatiemarkt in de kerk en de streekmarkt met duurzame producten buiten de kerk.

Een van de hoogtepunten van de dag is de Fonds 1818 Sing Along: een koor van bijna duizend zangers dat speciaal voor deze gelegenheid is gevormd. Het megakoor trekt zijn spoor vanaf het Paard op de Prinsegracht naar het festival, waar het om 13.15 uur zal optreden. De muzikale begeleiding: het carillon van de Grote Kerk en een koperensemble dat hoog vanaf de kerktoren blaast.


Foto: Digitaal Dagblad