Fotomuseum: De armoe van rijkdom

mainImage
Fotomuseum: De armoe van rijkdom

Door Frits Hendrik Emmerik


Wie met een schok wakker wil worden uit de geïdealiseerde Amerikaanse droom moet snel naar het Fotomuseum Den Haag. Daar brengen van 15 september 2018 tot 3 februari 2019 de foto¹s van Lauren Greenfield de Generation Wealth schrijnend in beeld.
De wereld aan de overkant van de Atlantische Oceaan boeit veel Nederlanders. Je knauwt er Engels en dat bekt interessanter dan nuchter Nederlands. Je verdient er dollars en die spreken meer aan dan euro¹s. De rijken zijn daar echt schaamteloos rijk. Fotograaf Lauren Greenfield zocht ze op en maakte plaatjes van hun jammerlijke wereld. De toddlers, de kleine meisjes die als
sexy opgedofte poppetjes worden opgeleid om zo snel mogelijk een steenrijke beursboef aan de haak te slaan. De goudgraafsters die zich eindeloos laten verbouwen om jeugdig en sexy te blijven voor hun onroerend goedpatsers. Greenfield focust de camera precies op de zere plekken. Extreem opgeblazen borsten. Strakgetrokken rimpelgezichten. De beroemdheden, beroemd vanwege hun beroemdheid en niks meer, staan te kijk zonder het zelf te beseffen. Haar protagonisten camoufleren hun domheid met het lege credo dat slechts geld telt.


Hoeren op decadente feestjes vernederen zichzelf door kruipend over de vloer de dollars op te pikken. Hoe perfect Greenfield het ook fotografeert, het is pijnlijk om te zien. Het is stelen of bestolen worden en wie de ander een stap voor is, strijkt meer winst op. Overigens toont ze ook aan dat de hele wereld deze Wall Street-mentaliteit net zo hebberig omarmt. De beelden van
Chinese en Russische rijke stinkerds met hun droevige dames laten zien dat inmiddels de hele wereld lijdt aan geldzucht. De dreigende epidemie levert wel een prachtige tentoonstelling op.
| Foto: Digitaal Dagblad