Krikke met maatregelen tegen verhit WK

mainImage
Krikke met maatregelen tegen verhit WK

De gemeente Den Haag neemt maatregelen om te voorkomen dat tijdens het WK voetbal ongeregeldheden uitbreken. Bewoners houden samen met de politie een extra oogje in het zeil. Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) strafzaken van mogelijke raddraaiers zo snel mogelijk behandelen door lik-op-stukbeleid. Bij de bewoners die de politie gaan helpen, gaat het om mensen van buurtpreventieteams en vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties. Ook komt er flexibel cameratoezicht.

Met de maatregelen hoopt de gemeente een herhaling van de rellen van 11 november vorig jaar te voorkomen. Die ontstonden in de Schilderswijk nadat Marokko zich voor het WK had gekwalificeerd. Elf relschoppers kregen toen een gebiedsverbod opgelegd. Dit verbod geldt ook tijdens het WK op de eerste drie speeldagen van Marokko. Mocht het land verder komen in het toernooi, dan blijven de gebiedsverboden langer van kracht.

Het WK voetbal begint donderdag (14 juni). In de hele stad worden kleinschalige activiteiten georganiseerd, zoals voetbaltoernooien en het gezamenlijk kijken van wedstrijden. In verschillende wijken zijn buurthuizen tijdens de wedstrijden open. Er staan vooralsnog geen grote evenementen in relatie tot het WK gepland in de stad. Voor voetbal kijken op schermen in horecagelegenheden en op terrassen gelden de normale regels. Dat wil zeggen dat ondernemers op hun terras een televisiescherm mogen plaatsen, als deze maar naar binnen gericht is. “Hiermee voorkomen we dat voetgangers, verkeer en hulpdiensten worden gehinderd door grote groepen mensen op straat. Ondernemers zijn op dit schermenbeleid attent gemaakt,” zegt burgemeester Pauline Krikke.


| Foto: Digitaal Dagblad