Kunstzinnig strandgevoel op het Lange Voorhout

mainImage
Kunstzinnig strandgevoel op het Lange Voorhout

De verbinding tussen stad en strand: die wordt al mooi zichtbaar aan het Lange Voorhout in Den Haag waar nu het Wereldkampioenschap Zandsculpturen plaatsvindt in het kader van de viering van Feest aan Zee; 200 jaar badplaats Scheveningen. Tot en met dinsdag 12 juni zijn aan de lommerrijke laan de fraaiste zandsculpturen te bewonderen. Het is de eerste keer dat Nederland gastland is van dit unieke WK op het gebied van zandsculpturen, dat eens in de drie jaar wordt gehouden.

In totaal verrijzen er negen grote zandkunstwerken van liefst vier tot vijf meter hoog. Elk sculptuur wordt vervaardigd door topkunstenaars, die geselecteerd zijn door de World Sand Sculpting Academy WSSA. Iedere kunstenaar maakt een eigen ontwerp, gebaseerd op het centrale thema ‘200 jaar zee, zand en…’. De kunstenaars hebben met dit centrale thema maximale vrijheid om een spectaculair ontwerp te maken.

De acht aan de wedstrijd deelnemende landen zijn: Japan, Singapore, Rusland, Mexico, Ierland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Tsjechië. De topartiesten uit deze landen creëren elk een sculptuur, waarin per stuk 40.000 kilo speciaal zand wordt verwerkt. Op 13 juni bepaalt de vakjury welke sculptuur de beste is.

(de Mexicaanse kunstenaar Benjamin Probanza werkt aan zijn sculptuur Liefde voor Altijd)


Foto: Digitaal Dagblad