Nadia & Co maken in kookstudio gehakt van hokjes-denken

mainImage
Nadia & Co maken in kookstudio gehakt van hokjes-denken

Powervrouwen voeren de boventoon tijdens ‘Marokkanen zijn HOT’ op maandag 30 april om 20.15 uur in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Veel mensen denken dat het louter een mannenwereld is, de Marokkaanse gemeenschap. De gasten op deze avond in de schouwburg, onder wie cabaretière Soundos el Ahmadi, presentatrice Nadia Moussaid en kok Nadia Zerouali (24kitchen), bewijzen het tegendeel.

Marokkanen zijn HOT is samengesteld naar aanleiding van de nieuwe voorstelling Melk & Dadels van ROSE Stories en Stichting Daria Bukvić, in alliantie met Het Nationale Theater (première 13 mei Koninklijke Schouwburg). Deze voorstelling vertelt de persoonlijke verhalen van in Nederland geboren Marokkaans-Nederlandse vrouwen. De actrices maken gehakt van hokjes denken en vooroordelen, maar ook van de mensen die ze creëren: of die nu Marokkaans-Nederlands, of Nederlands zijn.

De voorstelling Melk & Dadels is geïnspireerd door het succesvolle en gelijknamige verhalen- en receptenboek, waarmee ROSE Stories de eerste aanzet gaf om verhalen van de eerste generatie Marokkaans-Nederlandse vrouwen te delen. In de voorstelling staan de in Nederland geboren tweede en derde generatie centraal.

Het podium van de Koninklijke Schouwburg wordt voor Marokkanen zijn HOT omgetoverd tot kookstudio met Nadia Zerouali, de kok uit het boek Melk & Dadels. Samen met twee Marokkaanse moeders maakt zij live typisch Marokkaanse gerechten. Daarnaast geeft de cast van de voorstelling een voorproefje van wat komen gaat. Er is muziek van de bekende Marokkaans-Nederlandse zangeres Karima el Fillali. Nadia Moussaid (De Nieuwe Maan, Brandpunt, Radio 1) voert ondertussen het gesprek met onder andere Nora el Abdouni (Hein Roethofprijs 2015) en Soundos el Ahmadi (cabaretière).

Marokkanen zijn HOT is de nieuwste editie van de ‘…is HOT-avonden’ van Het Nationale Theater uit Den Haag. Met de ambitie om van de Koninklijke Schouwburg een gemeenschapshuis te maken organiseert Het Nationale Theater kunstzinnige avonden rondom thema’s die in zijn voorstellingen naar voren komen. Acteurs, dansers, cabaretiers, muzikanten, wetenschappers, politici en ervaringsdeskundigen bieden verschillende perspectieven op eenzelfde thema. Hierdoor wordt het gesprek geïnspireerd en de discussie vermeden. De HOT-avonden zijn er voor iedereen die nieuwsgierig is en in gesprek wil raken.

In bijgaande video van BrandedU een interview met Nadia Zerouali over de weg die zij heeft afgelegd om een succesvolle tv-kok, culinair stylist en journalist te worden.


| Foto: Digitaal Dagblad