Op Scheveningen barst morgen (donderdag 7 juni) de twaalfde editie los van het Festival Classique, dat al sinds 2006 zo veel mogelijk mensen voor klassieke muziek probeert te winnen. Dat lukt ook aardig; vorig jaar kwamen er dik 42.000 belangstellenden op af. Dit jaar zijn er honderd activiteiten: 28 concerten waarvoor een kaartje moet worden gekocht, 25 gratis voorstellingen en verder workshops en evenementen voor bijvoorbeeld scholen. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er onder meer uitvoeringen van de Carmina Burana op het Noorderstrand. Alle drie de concerten van deze middeleeuwse liederen die later van muziek zijn voorzien, zijn al weken uitverkocht.

"Maar het belooft dan ook een spektakel te worden met 350 dansers en musici. We beginnen de concerten in het licht en eindigen in de duisternis. Doordat we gebruik maken van het natuurlijke decor en de elementen zal elke avond anders zijn," aldus festivaldirecteur Annemarie Goedvolk. Voor als het slecht weer wordt, liggen poncho's klaar.

Het festival haakt dit jaar aan bij Feest aan Zee, 200 jaar badplaats. Overal komt de zee links of rechts om te hoek kijken. Het festival heeft nu ook al drie jaar plaats op Scheveningen; voor die tijd werd het op en rond de Hofvijver en het Binnenhof in Den Haag zelf gehouden. "Maar daar konden we niet groeien. De ruimte is er natuurlijk letterlijk beperkt. Ook ligt de veiligheid daar extra onder het vergrootglas. Verder was ik ook wel aan nieuwe inspiratie toe. En het is zo uniek dat Den Haag aan zee ligt. Daar haal ik inhoudelijk inspiratie uit," zegt Goedvolk.

Aanvankelijk zat er na de verhuizing wel een dipje in de bezoekersaantallen, maar nu komt er weer meer en nieuw publiek. "We zien echt andere mensen. De Hofvijver is natuurlijk prachtig, maar de omgeving wordt toch ook wel als elitair ervaren. Scheveningen is veel laagdrempeliger." Het Festival Classique duurt tot en met 18 juni.