Dagblad070 | Scheveningen krijgt zijn eigen Sail 2019

Scheveningen krijgt zijn eigen Sail 2019

mainImage
Scheveningen krijgt zijn eigen Sail 2019

Den Haag krijgt in 2019 opnieuw een groot internationaal maritiem evenement. De haven van Scheveningen wordt de finishplaats van de Liberty Tall Ships Regatta. Vorige week werd al bekend dat Den Haag in 2022 de wereldkampioenschap zeilen organiseert. Dit wordt eens in de vier jaar gehouden. De Liberty Tall Ships Regatta is een jaarlijks evenement. Van 19 tot en met 23 juni 2019 doen 15 tot 20 klassieke windjammers en een 30-tal middelgrote zeezeilschepen de haven aan.

Veel van deze schepen zijn in Nederland alleen te zien bij grote internationale maritieme evenementen zoals Sail Amsterdam. Scheveningen vormt het eindpunt van de Regatta. De start is in het Franse Rouen. De races en regatta’s met tall ships zijn niet alleen grote publiekstrekkers, maar hebben ook een opleidingsfunctie. Organisator van deze regatta’s, Sail Training International (STI), stelt zich tot doel om jonge mensen zich fysiek en mentaal te laten ontwikkelen; ongeacht nationaliteit, cultuur, religie of achtergrond.

Vrede en Recht

Volgens wethouder Karsten Klein van de gemeente Den Haag past het binnenhalen van de finish van de Liberty Tall Ships Regatta uitstekend binnen de ambities die er zijn met de Haagse kust en met Scheveningen Haven. “Den Haag is een internationale stad met twee badplaatsen en elf kilometer strand; met een historische binnenstad op een kwartier reisafstand van strand en zee. Dat is een unieke combinatie. We zijn als stad bezig om de kust een impuls te geven en daar passen dit soort evenementen prima in.” Het thema van het evenement (liberty) sluit aan bij de uitgangspunten van de stad van vrede en recht.

Het evenement wordt georganiseerd door het Nautisch Evenementen Bureau (NEB) en door het Haagse bureau DB Aktiviteiten. Verwacht wordt dat in de vijf dagen in juni 2019 100.000 tot 150.000 belangstellenden de schepen in de haven komen bekijken.

Voor de deelnemers aan de Regatta (bemanning en trainees) wordt een programma opgesteld dat onder meer bestaat uit een captainsdiner, crewparade, sporttoernooi en een cultureel programma. Met dit evenement zal Scheveningen voor het eerst in decennia ’s werelds grootste klassieke zeilschepen van over heel Europa verwelkomen. Deze schepen zullen toegankelijk zijn voor het grote publiek voor rondleidingen en vaartochten. Ook zal de Scheveningse moderne visserij vertegenwoordigd zijn op culinair én technologisch vlak.


Foto: Digitaal Dagblad