Stad steekt paar miljoen in nieuw Migratie Museum

28 March 2018, 18:36 uur
Uitgaan
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Den Haag krijgt een Migratie Museum. Het wordt gevestigd in het pand van (het failliete theater) Concordia aan het Hoge Zand in het centrum van Den Haag. Het stadsbestuur heeft één miljoen euro gereserveerd voor het opknappen van het gebouw en het inrichten als museum. Daarnaast kan het museum rekenen op gemeentelijke subsidie tot 2028. Voor de eerste drie jaar gaat het om een bedrag van 350.000 euro per jaar. Vanaf 2021 wordt het bedrag afgebouwd tot nul in 2028.

Het Migratie Museum gaat inzichten verschaffen en achtergronden geven over Den Haag als stad van verschillende culturen; van oudsher komen hier allerlei volken naartoe. Zo herbergt Den Haag inmiddels de grootste hindoestaanse gemeenschap op het Europese vasteland (50.000 mensen) en ook de grootste Poolse gemeenschap (20.000) buiten Polen. Meer dan de helft van het totaal aantal (530.000) inwoners van Den Haag heeft zijn familie-roots buiten Nederland (zowel westers als niet-westers).

Het is de bedoeling dat het nieuwe museum niet alleen een collectie samenstelt en toont, maar zich ook gaat lenen voor filmvoorstellingen, manifestaties en debatten. “Het Migratie Museum zal zich in de eerste jaren richten op de opbouw van het inhoudelijk programma (het inrichten en realiseren van de collectie). In de loop van 2019 kan de aandacht worden verschoven naar het realiseren van aanvullende opbrengsten door zaalverhuur,” schrijft het college van B en W, dat er dan ook rekening mee houdt dat het museum uiterlijk in 2021 stabiele inkomsten zal hebben. “In de periode vanaf 2021 achten wij een plus in de zakelijke exploitatie goed mogelijk doordat zakelijke huurders dan de weg naar het pand weten te vinden en de horeca is warm gedraaid,” aldus het college.

(het huidige pand van Concordia aan het Hoge Zand in het centrum van Den Haag; hier komt het nieuwe Migratie Museum; foto: Google)