De Uithof haalt toppers kunstrijden in huis

mainImage
De Uithof haalt toppers kunstrijden in huis

De Uithof in Den Haag is van 22 tot en met 25 februari het toneel van de Challenge Cup en het Nederlands kampioenschap kunstrijden op de schaats. De Challenge Cup is een wedstrijd waarin aanstormende talenten vanaf 10 jaar tot de seniorenleeftijd de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten met hun concurrenten. Voor internationale toprijders dient de wedstrijd als voorbereiding op het WK in Milaan (19-25 maart) en het WK Junioren in Sofia (5-11 maart). Voor de Nederlandse deelnemers staan ook de nationale titels op het spel. De beste Nederlander in iedere categorie wordt Nederlands kampioen.

De Challenge Cup kent als vanouds een sterk deelnemersveld. Zo hebben de Japanners Rika Hongo, Marin Honda en Wakaba Higuchi hun deelname bevestigd. Ook de Nederlandse toppers Niki Wories, Kyarha van Tiel, Thomas Kennis en Michel Tsiba zijn in Den Haag van de partij.

De Challenge Cup past goed in de ambitie om het Nederlandse kunstrijden op olympisch niveau te krijgen en de sport onder een groter publiek in Nederland onder de aandacht te brengen.

Het evenement vindt plaats tijdens de Olympische Spelen. Uit toplanden als Japan en de VS komen deelnemers die zich net niet voor PyeongChang hebben geplaatst. Bij de junioren komen atleten uit de internationale top, zij bereiden zich voor op de WK Junioren.

Wegens groot succes in vorige edities wordt het evenement ook nu afgesloten met de battles tijdens het Gala. Twee rijders komen op het ijs, die het tegen elkaar opnemen tijdens een muziekje dat een DJ hen als verrassing voorschotelt. Na afloop kiest het publiek de winnaar.

Het afsluitende Gala wordt dit jaar geopend door ‘Kids on Ice’, een kunstrijvereniging uit Eindhoven die een demonstratie synchroonschaatsen verzorgt. Daarna zullen showküren van de deelnemers en de battles elkaar afwisselen.


Foto: Digitaal Dagblad