De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA in Den Haag heeft in 2017 twintig keer aangifte gedaan van agressie tegen controleurs van de dienst. Het aantal meldingen van agressief gedrag tegen buitendienstmedewerkers neemt de laatste jaren toe, aldus de dienst. In de meeste gevallen gaat het om schelden, maar lichamelijk geweld en persoonlijke bedreigingen komen ook voor. Dat staat in het jaarverslag dat de dienst vandaag presenteert.

Inspecteur-generaal Rob van Lint noemt beschimpen en bedreigen van zijn medewerkers onaanvaardbaar. "We doen altijd aangifte, of het nu op sociale media, in bedrijven of op zee gebeurt. Onze mensen hebben het recht om veilig hun werk te kunnen doen.'' De emoties liepen onder andere hoog op tijdens de fipronil-affaire. Het gebruik van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil legde vorig jaar honderden eierlegbedrijven stil met zeker 65 miljoen euro schade tot gevolg. Op de handelwijze van de NVWA was veel kritiek. Er lopen twee onderzoeken naar wat er precies is gebeurd. In het jaarverslag doet de dienst geen uitspraak over de eigen rol.

De NVWA maakte ook bekend voortaan alle inspectierapporten openbaar te gaan maken. Inspecties van slachthuizen verschijnen binnenkort als eerste met naam en toenaam op internet. Binnen een paar jaar zijn alle rapporten toegankelijk, ook die van inspecties bij particuliere boerenbedrijven. Volgens Van Lint is publicatie van inspectierapporten niet bedoeld om met een beschuldigende vinger te wijzen. Hij constateert dat het zorgt voor betere naleving van wetten en regels. De NVWA heeft al toestemming voor publicatie van alle rapporten, aldus Van Lint.

(bron: ANP)