Dagblad070 | Week van de toegankelijkheid slechtzienden

Week van de toegankelijkheid slechtzienden

mainImage

Vier keer per jaar komen in Leiden, Den Haag en Rotterdam de jongere leden van de Oogvereniging bij elkaar op de Jongekijkersborrel. Samen ervaringen uitwisselen en lekker pizza eten, dat is het recept voor de Jongekijkersborrel. Op deze manier laat de Oogvereniging zien dat het zeker wel mogelijk is voor mensen met een visuele beperking om gezellig met elkaar op stap te gaan.Lekker vrij: doen waar je zelf zin in hebt

Er op een vrije dag lekker op uit gaan met de fiets, een bioscoopje pakken, uitgaan met vrienden of naar een museum. Voor de meeste mensen is dit vanzelfsprekend. Maar hoe zou dit gaan voor mensen die in een rolstoel zitten of blind zijn? Dit is het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2019 die van 7 tot en met 11 oktober plaatsvindt.

Doen wat je zelf wilt, dat is toch het fijnste wat er is? Vrij zijn om op stap te gaan wanneer je wilt. Naar een pretpark, museum, bioscoop, restaurant, noem het maar op. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend, wist u dat dit voor maar liefst 20% van de mensen geld? Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden. Zijn deze gelegenheden toegankelijk voor  bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking of ouderen? Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van toegankelijke recreatiemogelijkheden. De Week van de Toegankelijkheid richt zich op mensen met een beperking, ouderen, maar ook bijvoorbeeld op ouders met kinderen.   

Horeca

Neem nu de horeca. Is de horeca bijvoorbeeld toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn? Is de locatie goed te vinden? Is het menu leesbaar en drempels goed gemarkeerd? Is de bediening bereid een handje te helpen? Dit zijn allemaal vragen die in dit geval van belang zijn.

Oogvereniging

De Oogvereniging zet zich als belangen- en patiëntenorganisatie in voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland, onder andere voor toegankelijkheid van alle openbare gelegenheden in Nederland. Om de emancipatie en participatie van mensen met een visuele beperking te vergroten organiseert de Oogvereniging meerdere activiteiten. 

Meer informatie over de Jongekijkersborrels? Ga naar www.oogvereniging.nl/agenda/