The Hague Security Delta (HSD) gaat samenwerken met ITvitae om ICT-talenten met autisme op te leiden tot cyber-professionals. HSD is een in Den Haag gevestigd netwerk van veelal ICT-bedrijven en (lokale) overheden, dat zich richt op alle aspecten van digitale veiligheid.

Mensen met een beperking, zoals autisme, komen doorgaans moeilijk aan werk en zitten soms jarenlang in de bijstand. Het leerprogramma van ITvitae – een landelijk expertisecentrum voor autisme en ICT – helpt hen niet alleen aan een betaalde, maar ook aan een duurzame baan. Naar schatting is in Nederland een acuut tekort aan 600 ICT-professionals.

ITvitae is in 2013 opgericht door sociaal ondernemers Frans de Bie en Peter van Hofweegen. Zij zijn beiden sterk maatschappelijk betrokken en zagen met de oprichting van ITvitae kans om talenten met autisme perspectief te bieden en tot hun recht te laten komen op de ICT-arbeidsmarkt. ITvitae richt zich op vier kernactiviteiten: Learning, Coaching, Detachering en Software Development. Het leertraject naar werk kost twaalf tot achttien maanden en wordt bekostigd met hulp van sponsorgiften, UWV, gemeenten en eigen bijdrage van de deelnemer.

De samenwerking in Den Haag is deze week beklonken door wethouder Rabin Baldewsingh (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), ITvitae-oprichter Peter van Hofweegen en Mark Ruijsendaal namens HSD.

Print Friendly, PDF & Email