Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) heeft gisteren haar digitale verzameling van het erfgoedproject ‘Javanen in de Nederlandse Polder’ overgedragen aan het Haags Gemeentearchief (HGA). Door deze verzameling in bewaring te geven aan het HGA wordt de sociale geschiedenis van de Javaanse Surinamers goed bewaard.

Het betrof een bijzondere overdracht; niet alleen is dit het eerste migrantenarchief dat is geschonken aan het HGA, het is ook het eerste particuliere, volledig digitale archief in de collectie. Het verzamelde materiaal dat in de toekomst via de website van het HGA toegankelijk wordt, bevat digitale reproducties van gesprekken met Javaans-Surinaamse migranten, verhalen, foto’s en films en aanvullende documenten, zoals krantenartikelen en publicaties. Er zit beeld- en documentatiemateriaal bij uit persoonlijke archieven van migranten. Ook audioverslagen maken hier deel van uit.

De tentoonstelling ‘Van nieuwkomer tot Hagenees: Javaanse Surinamers in beeld’, die vanwege de overdracht tot 26 maart in het atrium van het stadhuis te zien is, biedt een inkijk in deze bijzondere schenking.

Terwijl de eerste Surinamers in de jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw naar Nederland kwamen voor studie of een baan, kwam de grote migratiestroom pas echt op gang rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Ook de Javanen namen deel aan deze migratiestroom. In Den Haag wonen nu naar schatting 5000 migranten van Javaans-Surinaamse herkomst.

(foto: Tropenmuseum/CC BY-SA 3.0)

Print Friendly, PDF & Email