United Cheers – beter bekend als de cheerleaders van ADO Den Haag – bestaan vijftien jaar. Ter gelegenheid van die mooie mijlpaal geven de vrouwen morgen (zondag 19 november) een speciaal jubileumoptreden bij de eredivisiewedstrijd tegen ADO Den Haag-Heracles (12.30 uur).

Het Zuiderpark is waar het vijftien jaar geleden allemaal is begonnen. De coach van United Cheers, Kim Ploeg, was er die allereerste keer al bij en herinnert het zich nog goed. “In het begin vond ik de optredens bij ADO Den Haag erg spectaculair, maar ook eng. We hadden in die tijd nog niet veel optredens en dan sta je ineens in een voetbalstadion. Dat was natuurlijk erg gaaf.”

De optredens bij ADO Den Haag hebben sterk bijgedragen aan de groei van het cheerleadergezelschap. Ze werden steeds bekender en er volgden steeds meer optredens, al helemaal nadat ADO Den Haag in 2007 was verhuisd naar het huidige Cars Jeans Stadion. Ook de choreografie is inmiddels in een ander jasje.

Coach Kim: “De dansen die we nu doen zijn veel professioneler. Vroeger was het allemaal gewoon een hobby, maar inmiddels is het voor ons veel meer dan dat. Sinds ongeveer zes jaar doen we ook mee aan wedstrijden en werken we heel hard om steeds beter te worden. Verder laten we nu ook verschillende soorten stunts zien. Vijftien jaar geleden deden we dat nog helemaal niet.”

In 2012 werden de Haagse vrouwen Nederlands kampioen cheerleading, daarna volgden elk jaar verschillende buitenlandse toernooien zoals WK’s en EK’s. In februari van dit jaar werden ze nog vierde bij het World School Cheerdance Championship in Orlando. Op dit moment bereiden de cheerleaders zich voor op het Nederlands kampioenschap van 2018, waar ze voor het eerst in vier jaar ook weer in de stuntcategorie uitkomen.

(foto: United Cheers)

Print Friendly, PDF & Email