Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de grootste politievakbond ACP, kan de veroordeling van de twee agenten vandaag in de zaak Mitch Henriquez grote consequenties hebben voor het optreden van de politie in de toekomst. “Vooral bij incidenten waar geweld onafwendbaar is,” aldus de voormalige agent in de regio Haaglanden.

‘’Geweld is een onderdeel van het werk en dat is het grote verschil met andere overheidsorganisaties. Dus dit hakt er enorm in. De politie is er om de veiligheid te handhaven en doet daar ook elke dag zijn best voor. Meestal gaat dit goed. Nu niet. Maar met dit vonnis in ons achterhoofd zouden er best eens collega’s kunnen zijn die terughoudender worden bij een noodzakelijk optreden waar geweld aan te pas komt. Zo van: kan ik dit wel? En wil ik dit wel? Met andere woorden: uiteindelijk kan dit van de kant van de politie leiden tot ontwijking. En als dat gebeurt, is dat een zorgelijke ontwikkeling,” aldus Van de Kamp voor de radio van EenVandaag.

Ook zei hij: “Als er veel kritiek is op de politie, maakt dat het functioneren niet makkelijker. Los van het verdriet voor de familie van het slachtoffer is het ook voor deze twee agenten een schok geweest.”

De politie gaat de uitspraak van de rechter (zes maanden voorwaardelijke celstraf) landelijk evalueren. Eerder al reageerde de politiechef van Den Haag Paul van Musscher.

(foto: YouTube)

Print Friendly, PDF & Email