Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is vandaag begonnen met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens die binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor wonen. In de regio Den Haag gaat het om alle huishoudens met kinderen tot 18 jaar. Zij hebben vorige week een vooraankondiging in de brievenbus gekregen.

Bij een kernongeval kunnen zich via de lucht radioactieve stoffen verspreiden, waaronder radioactief jodium. Deze stof kan door opname via de schildklier op langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met jodium, waardoor deze minder radioactief jodium opneemt en de kans afneemt om later schildklierkanker te ontwikkelen.

Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen. Den Haag valt binnen dit gebied.

Zwangere vrouwen behoren ook tot de doelgroep, ter bescherming van hun ongeboren kind. Zij krijgen hierover informatie van hun verloskundige of gynaecoloog. Mensen die niet tot de risicogroep behoren, maar de tabletten toch graag in huis willen hebben, dienen deze zelf te kopen.

 

Print Friendly, PDF & Email