(VIDEO): ADO Den Haag sluit af met 2e nederlaag

Sport
mainImage
Digitaal Dagblad

door Ronald van der Geer

ADO Den Haag is er niet in geslaagd om de tweede oefenwedstrijd op Turkse bodem te winnen. Het duel met Istanbul Basaksehir eindigde in een 3-1 overwinning voor de koploper van de Turkse competitie. Donny Gorter maakte de enige Haagse goal.

Het duel met Istanbul Basaksehir vormde het sluitstuk voor het achtdaagse trainingskamp van ADO Den Haag in het Turkse Belek. Omdat trainer Fons Groenendijk alle spelers tijdens dit trainingskamp aan het werk wilde zien, koos hij voor een totaal ander elftal als afgelopen dinsdag tegen Trabzonspor (3-1 verlies).

ADO Den Haag begon niet slecht aan het duel. Een voorsprong binnen een minuut was mogelijk geweest. Maar de scheidsrechter keek de andere kant op bij een overtreding op Erik Falkenburg binnen het strafschopgebied. In de achtste minuut was het wel raak aan de andere kant. Júnior Caiçara kapte Elson Hooi uit aan de rechterkant. Vervolgens liet de rechtsback, oud-speler van Schalke, Indy Groothuizen kansloos met een knal in de verre hoek: 1-0. Het was het eerste schot op goal van de Turkse ploeg. Bij Basaksehir was er onder meer een basisplaats voor Robinho. De voormalig vedette van onder meer AC Milan en Manchester City kwam vorige maand over van Sivasspor.

Het elftal van Fons Groenendijk was geenszins van slag door de snelle tegentreffer. John Goossens kwam in de periode na de openingsgoal twee keer in schietpositie, maar zijn inzetten gingen over en maar net naast. Tom Beugelsdijk schoot te snel toen hij net buiten de Turkse zestien in balbezit kwam en wellicht door had kunnen lopen.

Hooi krult

En Hooi krulde vanaf links een bal maar net over de goal. Maar de aanwezige Haagse supporters veerden al op bij een mooi moment van omschakelen van ADO Den Haag. Met drie balcontacten vanaf doelman Groothuizen kwam Tomas Necid oog in oog met de doelman van Basaksehir. Hoewel de Tsjechische spits de keeper goed omspeelde, ging zijn schuiver net naast de goal.

De koploper van de Turkse competitie, waar Eljero Elia op de bank begon, bleek toch een stuk efficiënter in de buurt van de vijandelijke goal. Groothuizen moest reddend optreden op een schot van Emre Belözoglu, de inmiddels 38-jarige oud-international van Turkije, van buiten de zestien. Even later zag de Haagse doelman Emre van een stuk dichterbij.

De oud speler van onder meer Internazionale, Newcastle Unitec, Fenerbahçe en Galatasaray mocht in de 28ste minuut een penalty nemen na een overtreding van Robin Polley op Arda Turan. Emre schoot op de paal en benutte de rebound zelf, maar daarom keurde de scheidsrechter de treffer terecht af. De tweede goal van Basaksehir kwam er toch. Nadat Groothuizen eerst nog een treffer van Irfan Kahveci kon voorkomen, moest de goalie even later toch buigen voor een inzet van de Turkse middenvelder van dichtbij. 2-0 was tevens de ruststand.

Bij Basaksehir, dat maandag alweer begint aan de tweede helft van het seizoen met een bekertreffen met Hatayspor, kwamen er in de tweede helft tien nieuwe spelers in. Ook Elia speelde in de tweede helft mee tegen zijn oude ploeg. Maar de eerste kans van het tweede bedrijf op het Maxx Royal Sports Center was voor ADO Den Haag. Necid had de aansluitingstreffer op de schoen. Doelman Mert Günok moest tot het uiterste gaan om zijn doel schoon te houden. Het elftal van Groenendijk hield het hoofd koel en bleef dreigend richting de goal van Basaksehir. Onder meer met een schot van Dion Malone.

Blessure Falkenburg

Een tegenvaller was de (lichte) blessure van Erik Falkenburg. De middenvelder gleed uit op het natte gras en kon niet verder. Zijn vervanger Donny Gorter was een paar minuten na zijn entree de maker van de aansluitingstreffer. Een venijnig schot van dichtbij na een Haagse corner was doelman Mert te gortig. Lang kon ADO Den Haag niet van de voorsprong genieten. Binnen de minuut bracht Basaksehir de marge weer op twee. Een schot van Jolic vanaf de rand van de zestien verdween in de touwen. Dat was ook gelijk het laatste wapenfeit van deze wedstrijd. Vorig jaar eindigde hetzelfde affiche in 4-0, nu werd het dus 3-1.

Opstellling ADO Den Haag: Groothuizen (46. Havekotte); Polley, Beugelsdijk, Kuipers, Pinas; Malone, Falkenburg (56. Gorter), Goossens; Goppel, Necid en Hooi (80. Van Kins)